Index Vakbarát Hírportál

Méregdrágán adták volna az MSZP-nek a plakáthelyeket

2019. május 1., szerda 07:15

Közterület-használati díj megfizetése fejében helyezhette volna ki választási plakátjait az MSZP a budapesti oszlopokra, ám a párt perre vitte a kérdést, a Kúria kedden meghozott döntésének értelmében a szocialistáknak adott igazat.

Választási plakátokat akart kihelyezni az MSZP a főváros különböző oszlopaira. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében ez csak úgy lehetséges, ha a párt erre engedélyt kér az oszlop tulajdonosaitól. Villanyoszlop esetén ez az Elmű, míg a közvilágítást biztosító oszlopok egy olyan céghez, egy B. B. D.- és K. Kft.-hez tartoznak, amely voltaképpen a fővárosi önkormányzathoz tartozik. Az MSZP ezért még áprilisban levelet írt a két cégnek, arra kérve őket, hogy mint tulajdonos, engedélyezzék a plakátok elhelyezését.

A B.B.F.és K. válaszlevelében azt írta, hogy engedélyezi ugyan, de ehhez a Fővárosi Önkormányzattól is engedélyt kell kérnie az MSZP-nek, ezen felül pedig közterület-használati díjat is fizetnie kell. Ez nem olcsó mulatság, plakátonként 9 és 16 ezer forintot kellene fizetni havonta. A Fővárosi Önkormányzat ugyan dönthet úgy, hogy díjmentességet ad, esetleg kedvezményt, de az MSZP-nél úgy gondolták, hogy nem adnák nekik oda kedvezményesen.

Az MSZP ezért úgy döntött, hogy a Kúria állásfoglalását kéri, amely kedden hozott döntésében az ellenzéki pártnak adott igazat, és kimondta: az oszlopokon történő plakátelhelyezés választási kampány idején nem köthető közterület-használati engedélyhez és díjhoz, a közterület-használatról szóló szabályok csak az önálló hirdető-berendezések és óriásplakátok esetén alkalmazhatók. Magyarul arról van szó, hogy azoknál a berendezéseknél kérhetnek közterület-használati díjat, amelyek kifejezetten hirdető-berendezések (például egy óriásplakát kihelyezésére szolgáló tábla), csakhogy az oszlopok nem ilyenek.

A Kúria döntése azért is érdekes, mert az MSZP kérését "lepasszoló" B.B.F. és K. a Kúriának egy olyan korábbi  döntésére hivatkozva kérte volna a pártot a díjfizetésre, amely döntést a testület azon tanácsa hozta meg, amelyet Patyi András vezetett. Patyi a Nemzeti Választási Bizottság vezetője volt, aki a 2018-as választások után azt mondta Orbán Viktornak, hogy sajnálja, amiért a bizottság megbüntette a kormányfőt 300 ezer forintra. Patyi később a Kúria önkormányzati tanácsának elnöki tisztségét viselő bírója lett

A Kúria önkormányzati tanácsa felülvizsgálati tanácsként is működik, közigazgatási ügyekben jár el. Ebbéli tisztségében hozta tehát Patyi azt a döntést, amire a B.B.F. és K. hivatkozott, ráadásul a döntés sem előzmény nélküli. A Patyi-vezette tanács tavaly azután hozta meg ezt a döntést, hogy a kispesti, szocialista vezetésű önkormányzat egy rendeletben úgy döntött, hogy a gyűlöletkeltő plakátokat el lehet távolítani. A Patyi-féle testület ezt a rendeletet jogellenesnek nevezte. Ezért is érdekes, hogy a B.B.F. és K. erre a döntésre hivatkozva jelezte, hogy az oszlopok után közterülethasználati díjat kellene fizetnie az MSZP-nek. 

Rovatok