Index Vakbarát Hírportál

Másfél évet kapott a nyárlőrinci gazda, aki eltörte a baracktolvaj öt bordáját

2019. május 2., csütörtök 21:04 | aznap frissítve

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a nyárlőrinci gazdálkodót, aki tavaly öt bordáját törte el annak a tolvajnak, aki több száz kiló barackot akart elvinni a földjéről, írja a Baon.hu.

A vádlott vállalta nevét és arcát a bíróság előtt. A büntetlen előéletű, 43 éves Gyenes Zoltán közel 10 hektáron gazdálkodik Nyárlőrincen: burgonyát, almát, epret és őszibarackot termel.

A tavalyi eset előtt már kétszer is meglopták. Egyszer 20-30 mázsa dinnyét vittek el a tolvajok. A gazda ezután 12 napig kint aludt a birtokán, de amikor a 13. napon hazament, megint 20-30 mázsa dinnyéjét vitték el, és összetaposták a sorokat.

A gazda ezután mozgásérzékelő vadkamerát szerelt fel, ami fényképeket küldött a mobiljára, ha mozgást érzékelt a földjén. 2018. július 4-én éjjel 1 órakor riasztott a telefonja. Egy autóról érkezett kép, ami épp barackkal teli ládákkal távozott a tanyáról.

A gazda hívta a barátait és a polgárőröket. Egy erdei úton sikerült az autó elé vágniuk. A barackos ládákkal felpakolt autó vezetője tolatva próbált elmenekülni, de nekiment egy villanyoszlopnak.

Gyenes Zoltán ezután az autóhoz rohant, és dühében a lehúzott ablakon keresztül több nagy ütést mért a tolvaj mellkasára. A 65 kilós férfinek öt bordája eltört, egy el is mozdult, légmell alakult ki, ami közvetlen életveszéllyel fenyegette. 

Kihívták a rendőröket, akik értesítették a mentőket. A tolvaj autójában tíz láda barackot találtak, a kertben még összekészítve másik tíz ládát, azaz a gazda becslése szerint 570 kiló barackot akartak ellopni tőle. 

Gyenes Zoltán ellen életveszélyt okozó testi sértésért emeltek vádat. A gazda a bíróságon beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról. A bírónak azt mondta: bántotta, hogy egész nap dolgozott, este pedig elvitték a termését. Hirtelen felindulásból cselekedett, nem gondolta, hogy ilyen súlyos sérülést okoz a tolvajnak. A bíró kérdésére azt felelte: megbánta, amit tett.

A Baon.hu tudósítása szerint a bíró azt mondta: "Nyilván azt a kérdést kell itt feltenni, hogy húsz láda barack ér-e egy emberéletet." Arra figyelmeztette a gazdát, hogy a sorozatos bordatöréssel járó esetek igen nagy károkat tudnak okozni a belső szervekben, a tolvaj akár bele is halhatott volna a verésbe. Ebben az esetben már nem szabhatott volna ki felfüggesztett szabadságvesztést.  

Rovatok