Index Vakbarát Hírportál

Ombudsman: Összevissza használják a kerékbilincset

2019. május 7., kedd 13:06

Egy panaszbeadvány nyomán átvizsgálta a parkolás szabályait az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, és nagy jogi káoszt talált a kerékbilincsek használata körül.

Székely László abból indult ki, hogy a kerékbilincs közhatalmi eszköznek minősül, hatósági alkalmazása csak a közlekedés rendjének megsértése – például korlátozott várakozási övezetben a várakozási idő túllépése – esetén jogszerű, díjfizetés elmaradása esetén nem.

Díjfizetés nélküli várakozás esetén, korlátozott várakozási övezetben (ilyen a parkolási zóna) az engedélyezett időtartamon belül csak pótdíj szabható ki, mondja Székely László. A közúti közlekedésről szóló törvény alapján ugyanis a várakozás a helyi önkormányzat vagy a parkolási közszolgáltató és a várakozási terület igénybe vevője közötti jogviszony. Ennek az a tartalma, hogy a jármű vezetője "bérbe veszi" az adott időre a közterület egy részét.

Egy másik jogszabály, a közterület-felügyeletről szóló törvény viszont megengedi a kerékbilincselést a fenti esetekben is. Sőt egy harmadik jogszabály, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről még 1984-ben kiadott rendelet egyik fenti jogszabállyal sem áll összhangban, mert nemcsak a korlátozott, hanem más várakozási övezetben is lehetőséget ad a kerékbilincs alkalmazására figyelmeztető közlekedési tábla elhelyezésére.

Ezért ezeket a jogszabályokat az ombudsman szerint össze kell hangolni, ellenben fenn állhat a tisztességes hatósági eljárás követelményével összefüggő sérelem veszélye.

Rovatok