Index Vakbarát Hírportál

Kompenzálná a kiszivárogtatott feladatok miatt az érettségizőket a Momentum

2019. május 10., péntek 17:48 | aznap frissítve

Igazságtalanság érte azokat a diákokat, akik idén érettségiztek történelemből, és ezt nem lehet annyival elintézni, hogy az Oktatási Hivatal „széttárja a karját, és nem csinál semmit” – állítja a Momentum. A párt ezért kidolgozott egy kompenzációs javaslatot.

A szerdai történelemvizsgát megelőző este kezdett el terjedni egy üzenetváltásról készült képernyőkép, ebből derültek ki az írásbeli esszétémái. A kép elsőre hamisnak tűnt, de az Indexnek több tucat diák erősítette meg, hogy az érettségi előtti napon találkozott ezekkel az információkkal. Az esszétémák feltehetően az egész országban elterjedtek.

Az írásbeli pontszámának felét az esszékérdésekből lehet megszerezni, a történelemérettségi százalékos eredménye pedig beleszámít a legtöbb diák egyetemi felvételijébe. Nem meglepő, hogy az Indexnek író diákok többsége igazságtalannak találta a szivárogtatás miatt kilalakult helyzetet.

Én is még az érettségi előtt láttam az említett képet, osztálytársam küldte el a messenger-csoportunkba az érettségi napján reggel. Gyorsan elolvastam a suliba menet a témákat, így nyilván sokkal jobban sikerült, mint amit amúgy érdemeltem volna, nem érzem fairnek

– írta egy diák azok közül, akikhez még idejében eljutott a kiszivárogtatott információ.

De olyan végzősök is írtak nekünk, akik csak utólag értesültek az egész ügyről. Köztük volt, aki úgy érezte, jól sikerült számára az írásbeli, és attól tartott, hogy az újraírással hoznák igazságtalan helyzetbe. Akadt viszont olyan is, aki arra panaszkodott, hogy igazságtalan hátrányban lesz az egyetemi felvételi kapcsán, mivel ő nem ismerte előre az esszétémákat.

Az Oktatási Hivatal feljelentést tett az ügyben, ugyanakkor szerda este azt is bejelentette, hogy nem kell megismételni a 2019-es történelemérettségi írásbeli feladatsorát.

A Momentum ennek a kialakult helyzetnek az orvoslására gyakorlatilag azt javasolja: akinek rosszul sikerültek az esszéi, annak csak az írásbeli első fele számítson bele az érettségiátlagába. Ezeket a feladatokat ugyanis nem érintette a kiszivárogtatás.

A párt elnökségi tagja, Dukán András Fenec hivatalos Facebook-oldalán így fogalmazta meg a Momentum kompenzációs javaslatát:

„Idén kétféle módon számítsák ki a középszintű történelemérettségi írásbeli részének eredményét:

VAGY

Mindenkinél a jobb eredményt vegyék figyelembe.”

Rovatok