Index Vakbarát Hírportál

A börtönből bonyolította telefonos csalásait egy rab, 1,4 milliót keresett

2019. május 14., kedd 10:48 | aznap frissítve

Igazán körmönfont, fifikás és pimasz bűncselekmény ügyében emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség öt ember ellen. Egy rab a börtönben használt telefon segítségével csalt ki több mint 1 millió forintot emberektől, majd a megszerzett pénzt ismerősei segítségével szerencsejátékra fordította.

A börtönben ülő rab egy benti társától tudta meg, hogyan lehet az elítéltek kapcsolattartására használt mobilt úgy átalakítani, hogy azon az engedélyezett számokon kívül másokat is fel lehessen hívni. 

A férfi ezután több SIM-kártyát is szerzett, majd a kikódolt telefonokkal 2016. áprilisa és októbere között ismeretlen számokat kezdett el hívogatni. A rab egy mobilszolgáltató alkalmazottjának adta ki magát, és azt mondta a vonal másik végén lévő embereknek, hogy egy nyereményjátékon kisorsolták a telefonszámukat, amivel mintegy 150 ezer forintot nyertek.

A rab be tudta mesélni az embereknek, hogy a nyeremény összegéhez úgy juthatnak hozzá, ha a lehető legrövidebb időn belül elmennek egy bankautomatához és a bankkártyájukat használva beütik az elítélt által megadott kódokat. Aki bedőlt neki és elment az automatához, az igazából a rab által használt mobiltelefonszám egyenlegét töltötte fel.

Úgy tűnik, elég sokan bedőltek neki, mert 7 hónap alatt közel 50 ember töltött fel 5 ezer és 270 ezer forint közötti összegeket a rab kártyájára.

A rabnak később újabb ötlete támadt. Rájött, hogy ha az általa használt hívószámokat regisztrálja egy szolgáltatónál, akkor a csalásból származó pénzt szerencsejátékra is fordíthatja. A folyamatos, kis összegű játékok esetén jelentős volt a nyerési esély, tipikusan a megjátszott tételek 30-50 százalékát nyerhette vissza.

A vádlott az így megforgatott pénzt azután SMS-ben adott utasításokkal a regisztrációkor megadott bankszámlákra utaltatta. A bankszámlákat a jogerős szabadságvesztését töltő vádlott ismerősei, hozzátartozói nyitották meg. Ezekre a számlákra 2016. áprilisa és 2017. októbere között folyamatosan érkeztek a szerencsejátékból származó nyeremények. A vádlottak mintegy 1,4 millió forintot szereztek meg így.

A Csongrád Megyei Főügyészség a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlottat 47 rendbeli, a sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő csalás bűncselekményével vádolja, amelyet különös visszaesőként követett el. A számlákat nyitó hozzátartozókat és ismerősöket folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével vádolják. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.

2018-ban írtunk hasonló esetről. Akkor két rab ellen emeltek vádat, akik hasonló játékot űztek a márianosztrai börtönből. Ők három hónap alatt 650 ezer forintot gyűjtöttek.

Rovatok