Index Vakbarát Hírportál

Kúria: Nem sértett választási alapelvet Völner Pál Czeglédy-ügyben írt levele

2019. május 18., szombat 19:34

A Kúria szerint nem sértett választási alapelvet Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának a Czeglédy-ügyben az NVB tagjaihoz írott levele, írja az MTI. A Kúria szombati közleményében azt írta, nem minősül választási kampánynak az állami szerv jogszabályban meghatározott feladata során végzett tevékenysége.

Ahogy azt korábban megírtuk, az európai parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció listájának 36. helyén szereplő Czeglédy Csaba ellen két éve zajlik büntetőeljárás költségvetési csalás miatt, de a kampányban mint képviselőjelöltnek neki is jár a mentelmi jog. Bár a Csongrád Megyei Főügyészség szerette volna, ha továbbra is nyomozhatnak ellene, a Nemzeti Választási Bizottság kedden nem függesztette fel Czeglédy mentelmi jogát, ezért a törvény szerint a Szegedi Törvényszéknek meg kell szüntetni vele szemben a büntetőeljárást.

Ezután az Igazságügyi Minisztérium közleményként jelentette meg Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának levelét, amelyet Rádi Péternek, az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének címzett, amiben gyakorlatilag számon kérte az NVB-t a döntése miatt. A levél után az NVB kijelentette, hogy megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét Völner Pál ezzel a közleménnyel. Rádi Péter, a testület elnöke a határozat-tervezet vitájában azt mondta, a minisztériumnak a választási kampányt legkevésbé érintően kellene végeznie tevékenységét.

Völnerék jogorvoslatért fordultak a Kúriához, és a Kúria végül azt mondta ki, hogy nem sértett választási alapelvet a levél.

Közleményükben azt írták, a Kúria megállapította, hogy téves jogértelmezésen alapul az NVB felülvizsgálati kérelemmel támadott határozatának a választási kifogásnak helyt adó rendelkezése. Ennek nyomán a Kúria az NVB határozatát megváltoztatta és a Czeglédy Csaba által beterjesztett kifogást teljes körűen elutasította.

(Nyitókép: Völner Pál az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én. MTI/Kovács Attila )

Rovatok