Index Vakbarát Hírportál

Több ibuproféntartalmú gyógyszer is vényköteles lesz

2019. május 20., hétfő 09:07

Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal.

„Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást. Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is – közölte a lappal az OGYÉI.

Csak azoknak a készítményeknek szűnik meg a vénymentessége, amiknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént. Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió doboz fogy el Magyarországon.

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. szerint a  változás problémát okozhat a gyógyszertáraknak a készletezésben, ezért jó lenne, ha minél előbb kiderülne, hogy mikortól lesznek ezek a készítmények vénykötelesek. Marjai szerint nem lehet tudni, hogy ilyen reakciót váltanak ki a hírek a lakosságból, ezért a gyógyszertáraknak is nehéz lesz eldönteni, hogy felvásárlási rohamra készüljenek, vagy épp hogy kezdjék el csökkenteni az érintett termékek készletét a korlátozás miatt.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények jelenleg vény nélkül érhetők el, főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. A magasabb dózist a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják.

Rovatok