Index Vakbarát Hírportál

Ötezren kérik a kormányt, hogy lépjen közbe a törökszentmiklósi masírozás ügyében

2019. május 21., kedd 08:28

Pár nap alatt ötezren írták alá az aHang kormánynak címzett nyílt levelét, amely azt kéri Orbán Viktortól és minisztereitől: akadályozzák meg, hogy félkatonai szervezetek masírozhassanak magyarországi településeken, közölték a civilek.

A szervezet munkatársai hétfőn “kézbesítették” az aláírásokat a Belügyminisztériumnak, és közleményük szerint még mindig abban reménykednek, hogy közbelép a kormány, hogy ne vonulhasson a Mi Hazánk Mozgalom és a Nemzeti Légó kedden este Törökszentmiklóson. Emlékeztettek arra, Magyarországon a jellemzően szegény romák lakta területeken való “vonulás” nagyon rossz emlékeket idéz, hiszen tíz évvel ezelőtt éppen ilyen erődemonstrációk készítették elő a terepet a romákkal szembeni sorozatgyilkosságnak. Most újra ártatlan embereket, köztük gyerekeket fenyegetnek szélsőségesek pusztán származásuk miatt, fogalmaztak.

Az aHang kampányplatform nyílt leveléhez az 5000 aláíró mellett másfél tucatnyi szervezet, köztük a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat csatlakozott.

A szélsőjobbos masírozások megfélemlítik, veszélyeztetik az ártatlan lakosságot, köztük gyermekes családokat. A korábban Magyar Gárda néven ismert félkatonai szervezetet már jogerősen betiltották. Szeretnénk, ha minden hasonló próbálkozást csírájában fojtanának el a hatóságok. Úgy gondoljuk, hogy mivel a keresztény kultúrában és a magyar jogrendben nem létezik a kollektív bűnösség elve, így természetesen nem létezik “cigánybűnözés” és “cigányterror” sem. Egyéni bűncselekményekről lehet csak szó, amelyekért nem szabad kollektíven megbélyegezni honfitársaink százezreit

– szól a levél, amelyhez egészen addig várja a szervezet a csatlakozókat, amíg a kormány határozott lépéseket nem tesz a vonulások betiltása ügyében.

MegírtukToroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke csütörtök este jelentette be, hogy a rendőrség – jogértelmezésük szerint – mégiscsak engedélyezte demonstrációjukat Törökszentmiklóson, ahol ugyanakkor korábban két felvonulásukat is megtiltották a hatóságok

A bejelentés szerint 21-én, azaz kedden este héttől kezdődik a párt demonstrációja, amit egy helyre, a Kossuth térre jelentettek be Törökszentmiklóson, ahol színpadot is állítanak. vonulásra tehát nincs engedélyük.

A politikus, mint arról szintén beszámoltunk, a napokban mutatta be új szervezetüket, a Magyar Gárdát megidéző Nemzeti Légiót. A politikus már a május 1-ji majálison is arról beszélt, hogy ne lepődjön meg senki, ha ilyesféle szervezet jön létre, a témát azonban felgyorsította, hogy Törökszentmiklóson egy – valószínűleg bedrogozott – férfi brutálisan megvert néhány embert, ami után a Mi Hazánk azt találta ki, hogy szimpatizánsaival végigvonul a településen. A megfélemlítő hatású masírozás ellen többen szót emeltek, voltak ellenzéki pártok, és roma jogvédő szervezetek is, amelyek aggályaikat fejezték ki, sőt ellentüntetést is hirdettek.

Kedd reggel ugyanakkor a Demokratikus Koalíció azt közölte: tiszteletben tartja a törökszentmiklósi Roma Nemzetiségi Önkormányzat kérését, ezért nem szervez ellentüntetés, de a rendőri "intézkedés törvényszerűségének ellenőrzésére megfigyelőként a helyszínen tartózkodik majd Arató Gergely, a DK országgyűlési frakcióvezető-helyettese." 

Rovatok