Index Vakbarát Hírportál

35 civil szervezet és volt ombudsmanok kérik Ádert, hogy konzultációval dőljön el, ki lesz az új ombudsman

2019. május 23., csütörtök 12:44

35 civil szervezet, valamint Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok levélben fordultak a köztársasági elnökhöz: azt kérik Áder Jánostól, hogy az esedékes ombudsmanjelölésnél nyílt pályázaton és a civil szervezetekkel is konzultálva nevezze majd meg jelöltjét az alapvető jogok biztosának posztjára, írja közleményében a Helsinki Bizottság. A köztársasági elnökhöz írt levél itt olvasható.

A Magyar Helsinki Bizottság petíciós kampányt indított „Mindenki ombudsmanja” címmel, amelyhez magánszemélyek és szervezetek is csatlakozhatnak, hogy valóban a „nép ügyvédje” lehessen az új biztos, írják.

Idén szeptember 25-én lejár Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának megbízatása. Az új ombudsman személyére a köztársasági elnök június 26. és augusztus 13. között tesz majd javaslatot. A civil szervezetek és volt ombudsmanok most azt kérik Áder Jánostól, hogy a jelölés során ne csupán a hazai előírásoknak tegyen eleget, hanem

„a nemzetközi normáknak megfelelően folytasson széles körű konzultációt a civil szervezetekkel és az érintett hivatásrendek képviselőivel”.

"Az alapvető jogok biztosa Magyarország nemzeti emberi jogi intézménye, és így az ENSZ egyik határozata is vonatkozik rá, amely „Párizsi Alapelvek” néven is ismeretes. Ezek szerint a kijelölésnél és megválasztásnál követelmény, hogy a pozíciót nyilvánosan és egyértelmű, objektív feltételekkel hirdessék meg, valamint széleskörű konzultáció legyen az ombudsman személyéről" - írja a Helsinki.

Az aláíró civil szervezetek és egykori ombudsmanok tehát most arra kérik Áder Jánost, hogy alakítson ki olyan eljárásrendet, amely előre meghatározott, objektív kritériumok alapján és az érintett szervezetek legszélesebb körének bevonásával találja meg az alkalmas jelöltet.

Rovatok