Index Vakbarát Hírportál

Kutyakomédia zajlott a pólóval az EP-választás felcsúti szavazókörében

2019. május 30., csütörtök 14:20

A május 26-i európai parlamenti választáson a Fidesz az országos átlagot messze meghaladva 74 százalékot szerzett Orbán Viktor falujában, Felcsúton. A magabiztos siker ellenére a szavazás nem volt zavartalan a Kétfarkú Kutya Párt szavazóköri delegáltjának pólója miatt.

Múlt vasárnap több mint tízezer szavazókörben szavazhattak az állampolgárok, a választás tisztaságának érdekében pedig minden listát állító párt 2-2 embert delegálhatott a szavazókörökbe, így került az MKKP Felcsútra. 

A delegált, Urbán Ágnes – aki egyébként a Mérték Médiaelemző Központ munkatársa – egy „KÖZPÉNZ NEM VÉSZ EL – Atlatszo.hu” feliratú pólót vett fel. Kérdésünkre elmondta, hogy amikor belépett a terembe, még pulóver volt rajta, ám a zárt térben, egy kifejezetten meleg napon levette a pulóverét. Ekkor a szavazatszámláló bizottság elnöke meglátta pólóján a feliratot, és rögtön jelezte, hogy ez „provokáció”. Emiatt reggel fél hétkor felvettek egy jegyzőkönyvet: 

A szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság elnöke és tagjai felszólították (határozottan) a Kétfarkú Kutya Párt delegáltját, pólóján Atlatszo.hu „Közpénz nem vész el” feliratot takarja el. A delegált eleget tett a kérésnek.

Urbán ezután órákon keresztül pulóverben ült, hogy ne látszódjon a felirat, néhány betű azonban kikandikált. Így volt egész nap, délután fél négykor – bőven azután, hogy Mészáros Lőrinc is leszavazott – a bizottság elnöke azonban szóvá tette, hogy ez így sem jó. Újabb jegyzőkönyvet vettek fel a bizottság elnökének és Urbán kérésének megfelelően, hogy rögzítsék: a bizottság tagjai 15 óra 20 perckor megkérték a delegáltat, hogy egyértelműen takarja el a feliratot. A jegyzőkönyvben dr. Urbán Ágnes is nyilatkozott: A feliratból jelenleg az „ÖZPÉ VÉ” felirat látszódik.

A delegált meg is örökítette, mennyi látszott ki a pólójából: 

A Kétfarkú Kutya Párt a honlapjukra feltöltött beszámoló szerint úgy gondolja, hogy egy KÖZPÉNZ NEM VÉSZ EL felirat nem befolyásolja a választói akaratot, ezért beadvánnyal fordultak a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ebben azt írják, hogy „a jelzett feliratú póló viselése a választói akarat befolyásolására nem alkalmas, az mindössze az Alaptörvény 39. cikk (2) bekezdése szerinti alkotmányos értéket jeleníti meg”. A pólón egyébként jelölthöz vagy jelölő szervezethez kapcsolódó tartalom nem jelent meg szerintük.

Rovatok