Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Kláráék nem ülnek át a liberálisokhoz

2019. május 31., péntek 13:06

A Szocialisták és Demokraták frakciójába ülnek a DK képviselői az Európai Parlamentben – döntött a párt elnöksége pénteken. Molnár Csaba alelnök, EP-képviselő azt mondta, már tájékoztatták is az S&D-t, hogy hozzájuk csatlakoznak, illetve a liberális ALDE-t is, hogy nem őket választják.

A DK vasárnap nagy meglepetésre, az előzetes kutatásokat jócskán felülmúlva 16 százalékot ért el, és négy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Dobrev Klára listavezető fő kampányüzenete az Európai Egyesült Államok programjának, a szociális Európa programjának képviselete volt (közös európai minimálbér, -nyugdíj, -multiadó), illetve a klímavédelem programja is többször szóba került.

Molnár Csaba azt mondta, hogy olyan frakciót kerestek, amelyek ezeket a programokat a leghatékonyabban  tudja  képviselni. Ehhez még hozzájött, hogy csak olyan frakció jöhetett szóba, amely nem köt olyan megállapodást, „amelynek Orbán Viktor is részese”, és nem támogatja, hogy a Fidesz a Néppártban maradjon.

A héten Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc Brüsszelben tárgyalt a szocdemek, illetve a liberálisok vezetőivel is a lehetséges együttműködésről. Végül a DK elnöksége úgy döntött, hogy – az elmúlt ciklushoz hasonlóan – ismét az S&D-hez csatlakozik a négy DK-s képviselő. Az is eldőlt, hogy Molnár Csaba fogja vezetni a DK négyfős nemzeti delegációját.

Rovatok