Index Vakbarát Hírportál

Rögzítik a Hableányt, folytatódik a kiemelés előkészítése

2019. június 5., szerda 23:10 | négy éve frissítve

A szerdán Budapestre érkezett Clark Ádám úszódaru várhatóan még napokig nem tudja kiemelni a Hableány roncsait a Dunából, de addig is zajlanak az előkészületek a Margit hídnál.

Az úszódarunak a Ma-Hard egy ezertonnás és egy 300 tonnás munkagépe segít majd. Ezek le tudnak cölöpözni a vízfenéken, így meg tudják tartani a hajót és a Hableányt a kiemelésnél. 

A Ma-hardtól megtudtuk, hogy csütörtökön kezdik csörlővel behúzni az elsüllyedt hajótestre erősített pántokat, ezek segítségével fogják később kiemelni a hajótestet. 

Emellett rögzíteni fogják a roncs hátulját, amire azért van szükség, hogy a Hableányt ne sodorja el a folyó áramlása, amikor megemeli a Clark Ádám úszódaru. A ronccsal kapcsolatban azt az információt kapták, hogy a körülményekhez képest nincsen rossz állapotban, és délután Gyenei Gyula, a Clark Ádám kapitánya is arról beszélt, nem számítanak arra, hogy eltörik a hajótest, ha megpróbálják kiemelni. Az 1949-ben épült Hableány teste 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna, ekkora hajótestet kell kiemelni a folyóból. 

Várhatóan csütörtökön fogják betáblázni a roncs ablakait is: keresztrudak kerülnek az ablakokra, hogy a hajótestből ne jöhessen ki semmi a kiemelés során.

A terv tehát ez csütörtökre, viszont azt hangsúlyozták, hogy nagyon sok minden függ a körülményektől is, ezek pedig folyamatosan változnak.

A Duna apadása nemhogy lassult, de a vízszint pár centit emelkedhet is csütörtökön, mert a folyó magasabban fekvő vízgyűjtőin a meleg időjárás miatt az elmúlt napokban hóolvadás indult meg. A kiemeléshez apadó víz lenne ideális, mivel ilyenkor a folyó sodrása sem olyan erős. 

Magának a roncsnak a kiemelése is valószínűleg a hét második felében lesz esedékes: korábban elhangzott, hogy 420 centiméteres vízállásnál tudják megkezdeni, szerda délután 460 centi körül volt a Duna vízállása Budapestnél. A Clark Ádám úszódaru kapitánya el is mondta, hogy várhatóan 2-3-4 nap múlva kezdődhet a művelet. A dél-koreai búvárok egyébként csütörtökön is ott lesznek a mentésnél, és megpróbálnak további áldozatokat felhozni a roncsból.

Szerdán újabb áldozatok holttestét találták meg a Dunában. A rendőrség késő esti közleménye szerint a Margit hídnál és Ercsinél kiemelt áldozatok, két nő a Hableány utasai voltak. A kutatásban résztvevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még tizenegy dél-koreai utast és a hajó kétfős magyar legénységét.

Rovatok