Index Vakbarát Hírportál

Az orosz beruházási bank székhelyeként Közép-Európa legdrágább irodaépületét emlegetik

2019. június 21., péntek 08:29 | aznap frissítve

Amikor az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költözik, székhelyként egy impozáns épületet fog kapni, de hogy melyik lesz az, egyelőre találgatások táptalaja. A Népszava például arról ír, hogy a kormány jogszabályban vállalta, megfelelő irodaépületet biztosít a pénzintézetnek, és ez a megfelelő épület szerintük az Ybl Miklós által tervezett Lánchíd Palota lesz.

A lap forrásai szerint a tárgyalásokon merült fel az ingatlan, amelynek csak egy részét bérli majd az IIB.

A Duna-parti épületről azt írja a Népszava, hogy jó eséllyel a főváros legértékesebb magáningatlana: a hatszintes, csaknem ötezer négyzetméteres műemlék épületet hatmilliárd forintért újították fel. A jelenlegi tulajdonos, a Nobilis Kristófhoz köthető DÖB-68 Zrt. 2013-ban hárommilliárd forinttért vette meg.

Ráadásul jogi csatározások alanya is az épület, hiszen Nobilis 2014-ben tíz évre bérbe adta az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt.-nek (Exim), de a választások után belépett a képbe a Szijjártó Péter vezette külügy, amely átvette a nemzetgazdasági minisztériumtól Eximet, és értékaránytalanságra hivatkozva felbontotta a tízéves bérleti szerződést, és pert indított a Nobilis-cég ellen. A külügy azonban első fokon veszített. 

Az említett jogszabály szerint ha a bank az irodát nem az államtól, hanem egy harmadik féltől bérli majd, akkor a kormány vállalja, hogy megtéríti a felmerülő költségeket és kiadásokat.

Rovatok