Index Vakbarát Hírportál

Megnéztük a Fehérvári úti Halálcsillagot

2019. június 24., hétfő 21:36 | négy éve frissítve

Halálcsillagnak keresztelték el a környékbeli lakók azt a Fehérvári úti masszív épületet, amely a jövőben a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak ad majd helyet (TIBEK). A központ nem összetévesztendő a látványos kommandós akcióiról ismert Terrorelhárítási Központtal (TEK), ez egy másik, inkább a háttérben működő intézet, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól, a rendőröktől és más forrásból gyűjti és elemzi az információkat.

A XI. kerületben jelenleg több fontos ingatlanfejlesztés is történik, például nem messze épül Budapest első felhőkarcolója, de a Fehérvári útra tervezett épület nem az esztétikájáról lesz majd nevezetes. 

A felfelé négy emelet magas, lefelé ki tudja milyen mély bázist négy utca határolja, és a berlini falhoz hasonló, végeláthatatlan hosszúságú, 3 méter magas betonfal veszi körbe.

Ez a rengeteg beton persze nem feltétlenül ok arra, hogy a 27,757 milliárd forintba kerülő székház átadása hónapokat csússzon, pedig a múlt héten ottjártamkor még erősen úgy nézett ki, hogy az épület csak szerkezetileg van kész. Az ablakokon keresztül jól látszott a benti, megbontott álmennyezeteken, hogy a központ műszakilag messze van még a tökéletestől.

Eredetileg a nyár elején adták volna át az ingatlant, amely az Alkotmányvédelmi Hivatal, a TIBEK és a Kormányzati Adatközpont elhelyezésére szolgál.

A szupertitkos védett épület biztonságán is van még mit csiszolni, én legalábbis a nyitott kapun keresztül simán besétáltam, egészen a belső parkolóig, amelynek betonszürkeségét egy kis füves dombocskával dobták fel. Két hete azt írtuk, hogy a központ a teljes géptermi környezettel már tavaly óta üzemel.

Egyébként a TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról.

Az épület felújításáról és a munkatársak létszámáról feltett kérdéseimre a TIBEK azt írta, hogy nemzeti minősített adatok, így további információval nem szolgáltak.

Az épület közvetlen szomszédságában tavaly megnyitott egy Lidl is, amely azonban egynapos nyitvatartás után gyorsan be is zárt, azóta pedig még az arculati elemeket is letakarták, de a cég szerint ennek az önkormányzattal kapcsolatos jogvita és nem a szomszédban épülő szupertitkos bázis az oka.

Rovatok