Index Vakbarát Hírportál

A Volton sem marad le senki arról, hogy Orbán Viktor űzte ki a szovjeteket

2019. június 26., szerda 20:05 | aznap frissítve

A Volt Fesztiválon sem szabad elfelejteni, hogy 30 éves a rendszerváltás. (És a köztársaság, ami Magyarország hivatalos elnevezéséről lekerült a Fidesz-kétharmad által megszavazott alaptörvényből.) Most ezt láthatják az óriáskivetítőkön, a fellépések közötti szünetekben 7-8 percenként ismétlődően:

Kormánypropaganda a Volt fesztiválon

Az állami tévén és a TV2-n is rendszeresen lejátszott spotban Orbán Viktor híres beszédének egy része hallható, amelyet Nagy Imre újratemetésén mondott el, a szovjet csapatok kivonulását követelve. (Nem rajta múlt a kivonulás, előtte három hónappal erről már megállapodott Németh Miklós kormányfő a szovjet féllel, csak Moszkva annak titokban tartását kérte.)

A történelmi évfordulós évadért Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza igazgatója felel, ahogyan ő koordinálta az országgal a Magyarország halszagú másodfelhasználású slágert megismertető, Dózsa Lászlót forradalmárként bemutató, 1956-os évfordulós rendezvényeket is. 

A Volt egyébként abban az évben sem maradt ki az évfordulóból. Akkor a résztvevők az óriáskerékre vetítve Wittner Máriát láthatták és, főként, hallhatták.

A Volt Fesztivál szervezőivel közölték: „megállapodásuk van a Terror Házával, a 30 évvel ezelőtti eseményekre.” Ehhez kapcsolódik egy Trabant-festő rendezvény is a fesztiválon. Vető Viktória, a Sziget Zrt. sajtófőnöke elmondta, hogy a különböző filmek, bejátszások „az óriáskivetítőn rotációban mennek, ugyanolyan sűrűséggel”, ebből nem lóg ki a rendszerváltás évfordulójáról szóló bejátszás sem.

   

Rovatok