Index Vakbarát Hírportál

13 milliós tartozás miatt kapcsolták ki a vizet a nyíregyházi romatelepen

2019. június 28., péntek 10:01 | aznap frissítve

Június 26-án Nyíregyházán, a Huszár lakótelepen 40 családnál korlátozta a Nyírségvíz Zrt. az ivóvíz-szolgáltatást, közölte a társaság, miután az itt lakók közel 14 millió forint díjtartozás halmoztak fel. A lakók egy hónappal korábban kaptak értesítést a korlátozásról, ez idő alatt lehetőségük volt rendezni a tartozást vagy részletfizetést kérni, válaszolta meg az Index kérdéseit Szabó Istvánné vezérigazgató.

Mint csütörtöki cikkünkben megírtuk: Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke azért fordult a sajtóhoz, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy hőségriadó idején, a kánikulában kapcsolták ki a vizet a romák által lakott telepen, ahol sok gyerek és beteg ember él. Állítása szerint a vízszolgáltató azzal sem tartotta be a szabályokat, hogy nem minden háztartásból volt elérhető közkút 150 méteren belül, és nekik lajtoskocsikat sem biztosítottak.

A Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre azt válaszolta: csak azoknál az ingatlanoknál hajtották végre a korlátozást, amelyeknél 150 méteren belül elérhető volt a közkút. A hatályos jogszabály értelmében a közkútról történő ellátás is közműves ivóvízellátásnak minősül.

A 40 család összesen 13,7 millió forint köztartozást halmozott fel, amelyhez még késedelmi kamatok is társulnak. 

A korlátozási értesítőket május 21–én tértivevényes levélben küldték ki. Lehetőséget adtak az adósoknak a tartozás rendezésére, például részletfizetési megállapodás megkötésére és/vagy előrefizetős mérő beépítésére. Az értesítés kiküldésétől eltelt időszakban 1,2 millió forint összegben kötöttek részletfizetési megállapodásokat.

Most is 10 millió forint a díjtartozás, és ezek között felhasználónként nincs 50 ezernél alacsonyabb összeg.

A követelések behajtása ütemezetten zajlik, írta a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója. Egy hónappal korábban értesítik a lakókat, ha vízkorlátozásól kell tartaniuk. Ha tartozásukat nem rendezik, minden hónap utolsó hetében kapcsolják ki a vizet náluk.

Aki befizeti a tartozását, annál a jogszabály szerint három napon belül kell visszakapcsolni a vizet, de  Szabó Istvánné vezérigazgató szerint  törekszenek arra, hogy ez korábban, akár a befizetés napján megtörténjen. 

Csütörtöki cikkünkben Glonczi László azt mondta: három éve javasolták már, hogy ezen a telepen szereljenek fel feltöltős vízmérőket, hogy ne szálljanak el a tartozások. Ezzel a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója is egyetért. Szabó Istvánné közlése szerint évekkel ezelőtt elkezdték a piackutatást, mert eddig nem volt elérhető megfelelő feltölthető mérő. 2018-ban találtak ilyet, és azóta a korlátozási értesítőn felajánlják ennek beépítését a lakóknak.

A Huszár lakótelepen hét felhasználónál már beépítettek feltöltős mérőt. A hatályos jogszabály a felhasználó döntésétől teszi függővé a beépíthetőséget, a szolgáltató nem építheti be a mérőt, csak ha a felhasználó igényli.

Rovatok