Index Vakbarát Hírportál

51 román kórházban a nők kérésére nem végeznek abortuszt

2019. július 3., szerda 14:04

Románia 51 állami kórházában nem hajtanak végre terhességmegszakítást a nők kérésére, csak az orvosi okból indokolt beavatkozásokat végzik el, írja a Transindex.

A kérésre történő abortusz végrehajtásának elutasítása Romániában 2019 című kutatási jelentés készítői 158 olyan állami kórházat kerestek meg, amelyek alkalmasak terhességmegszakítás végrehajtására. A kórházak 32 százalékában válaszolták azt, hogy a nők kérésére nem végeznek ilyen beavatkozást. 

A román jogszabályok szerint a terhességet a nő kérésére vagy orvosi okból lehet megszakítani. A törvény szerint a nő kérésére végzett terhességmegszakítás akár a 14. hétig is végrehajtható. Az orvosi okból végzett abortuszt az állami finanszírozza, a betegnek nem kell fizetnie érte.

Az abortusz bojkottálását az orvosok elsősorban vallási és etikai érvekkel magyarázzák, de a felmérés egyéb okokat is feltárt. Sok kórházban például azért nem vállalják ezt a beavatkozást, mert nincs megfelelő felszerelésük vagy nincs műhibára érvényes biztosításuk. Több helyen pedig azért nem vállalnak terhességmegszakítást, mert az állami kórházban dolgozó orvosok a nőket inkább magánpraxisukba irányítják át, és ott végzik el a beavatkozást.   

Rovatok