Index Vakbarát Hírportál

Újabb területeken kezdődik szúnyoggyérítés

2019. július 8., hétfő 15:45 | aznap frissítve

Az elmúlt két hétben minden eddiginél nagyobb területen zajlott az intenzív védekezés a szúnyogok ellen, áll a Katasztrófavédelem közleményében. A múlt héten tovább védekeztek a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, a Csepel-szigeten, Pakstól a Duna teljes déli szakaszán, valamint a Velencei-tó partján. A Balaton-parti településeken a szeles időjárás miatt egyes kezeléseket el kellett halasztani erre a hétre.

A Tiszához közeli régiók közül Szolnok térségében valósultak meg kiterjedt kezelések, emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Vas megyében, valamint a Dráva mentén csökkentették a szúnyogok számát. Eddig már 947 településen volt a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, összesen 488 ezer hektárnyi területet kezeltek.

Ezen a héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. Ezen a linken pontosan nyomon lehet követni, hogy melyik napon melyik településen és milyen eljárással lesznek légi támadások a héten.

Mint arról beszámoltunk, az időjárás miatt  elárasztották a szúnyogok az országot , a nedves de meleg idő kedvezett a vérszívók szaporodásának, míg a gyérítést (köznapi nevén szúnyogirtást)  nehezítette az időjárás . Ugyanis  a rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. 

Rovatok