Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely és a közös polgármesterjelöltek neve mellett is a Momentum logója lesz az első

2019. augusztus 9., péntek 11:03

Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP – ebben a sorrendben szerepelnek majd az ellenzéki pártok logói Karácsony Gergely, továbbá valamennyi fővárosi polgármester-jelölt neve mellett a szavazólapokon, értesült az Index.

Úgy tudjuk, sorsolással döntöttek erről az együttműködésben résztvevő felek, ahogyan arról is, hogy minden további kooperáló párt, így például egyes esetekben a Jobbik, vagy éppen a Mindenki Magyarországért Mozgalom, a Szolidaritás, és az egyes, főként a civil, független jelölteket támogató egyesületek csak ezek után szerepelhetnének a felsorolásban. Ennek a helyi közös indulás esetében nagy jelentősége van, általában ugyanis létrehoztak a pártok olyan kerületi ernyőszervezetet, amelynek oltalma alatt helyben kampányolhatnak.

Természetesen Soroksáron, ahol a Jobbik jelöltje mögött sorakoznak fel az ellenzéki pártok, más a helyzet.

Ugyanakkor érdekesség, hogy a fővárosi kompenzációs listán való egységes részvétel érdekében a kerületi polgármesterjelöltek mellett nem tűnhetnek fel jelölőszervezetként a kerületi egyesületek, hiszen a fővárosi listaállításhoz, a közgyűlési töredékszavazatok begyűjtéséhez egységesen kívánnak fellépni az összefogott ellenzéki pártok.

A hónapok óta húzódó, számos esetben, így a Ferencvárosban, vagy akár Csepelen is rengeteg feszültséggel járó ellenzéki összefogás részleteiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Az ellenzéki együttműködés, a fővárosihoz hasonló bonyodalmakkal országszerte több, főként nagyvárosban formálódik, vagy már létre is jött.

(Borítókép: Karácsony Gergely és a fővárosi együttműködésben résztvevő pártok képviselői a megállapodás bejelentésekor, 2019. július 5-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok