Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy katona a konvoj balesetében

2019. augusztus 26., hétfő 17:44

Tragédia történt, a közlekedési balesetben meghalt egy magyar katona. Gyászol a Magyar Honvédség – jelentette be Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a katonai menetoszlop balesetéről, amely az M7-es autópályán következett be. Benkő azt mondta:

fiatal, kiváló katonát vesztett a honvédség, órákig küzdöttek az életéért.

A miniszter egyúttal részvétét fejezte ki a katona családjának, mindent meg fog tenni azért, hogy fájdalmukat enyhítse, fogalmazott. Az elhunyt katona rendfokozata szerződéses őrvezető volt.

Gyászol a honvédség minden tagja, fogalmazott, és azt is mondta, azért, hogy ehhez hasonló tragédia ne történhessen meg, mindent meg fognak tenni. Benkő a tragédia körülményeinek és előzményeinek feltárása érdekében belső vizsgálatot rendelt el. A közúti baleset körülményeit pedig a rendőrség vizsgálja.

Megírtuk, hat jármű ütközött össze az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, a 64-es kilométernél, Székesfehérvárnál. A hétfőn délelőtt bekövetkezett baleset részesei kizárólag a Magyar Honvédség katonái voltak. A Honvédelmi Minisztérium kora délután közölte:

a tehergépjárművekből álló konvoj a Bátor Harcos 2019 gyakorlatra ment Hódmezővásárhelyről a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére, Veszprém-Újmajorba.

A balesetben hatan sérültek meg. Két sérültet mentőhelikopterrel szállítottak az MH Egészségügyi Központba, négy sérültet a székesfehérvári kórházban látnak el. Az ütközésben civil gépjármű nem sérült meg, a baleset okait a rendőrség vizsgálja.

A sajtótájékoztatón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ismertette a részleteket. Felidézte, hogy a Magyar Honvédség már vasárnap figyelmeztetett arra, augusztus 26-tól nemzeti és nemzetközi gyakorlatoknak ad otthont a Magyar Honvédség Központi Gyakorlótere, emiatt jelentős számú technikai eszközből álló katonai konvojok közlekedésére kell számítani az M7-esen és Fejér megye egyes főútjain. E konvojokból az 5. Dandár hódmezővásárhelyi állománya szenvedett balesetet.

A honvédségi belső vizsgálat a konvojra vonatkozó hadi szabályok betartására vonatkozik. A vizsgálatot 30 napon belül le kívánják zárni.

Az elhunyt katonán túl egy katona szenvedett még súlyos sérüléseket, neki azonban stabil az állapota. Négyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek, őket Székesfehérváron ápolják.

Rovatok