Index Vakbarát Hírportál

Felmondott a munkahelyén, két hónapja önkéntesként szemetet szed a Tisza-tavon

2019. augusztus 31., szombat 06:51

A 32 éves Párdy Bence, miután az I. Tisza-tavi PET Kupán megtapasztalta, hogy milyen hihetetlen mennyiségű szemét van a tó nádasaiban és az ártérben, felmondott az étteremben, ahol pincérként dolgozott. Július 1-én leköltözött a tó mellé szemetet szedni, hogy ne csak elvegyen a természettől, hanem vissza is adjon valamit. A fiatal férfi azóta a helyi környezetvédők hőse lett, két hónap alatt több mint 266 zsák szemetet gyűjtött össze egyedül. A PET Kupások gyűjtést indítottak neki, hogy minél tovább folytatni tudja a munkát.

Miért döntöttél úgy, hogy az I. Tisza-tavi PET Kupa után ott hagyod a munkahelyedet?

Azért döntöttem úgy, hogy visszatérek a tóhoz, mert a júniusi PET kupán azt tapasztaltam, hogy rengeteg szemét maradt annak ellenére, hogy 3 tonnát gyűjtöttünk össze. Azt már tudtam, hogy az óceánokban milyen súlyos a helyzet. Segíteni akartam. A folyók a tengerekben, óceánokban végződnek, így közvetve hozzá tudok járulni a károk enyhítéséhez.

Mit szóltak a főnökeid, a szüleid, a barátaid az ötlethez?

Nem vagyok benne biztos, hogy akkor komolyan vettek. Mostanában egyre több pozitív visszajelzést kapok, főleg, mióta sokan nézik a képeim, a videóim a Facebook-oldalamon. Ráadásként néhány barátom meg az öcsém is lejöttek pár napra segíteni, ez nagyon fellelkesített, hogy folytatni tudjam a munkát.

Volt megtakarításod, amit erre az időszakra fel tudtál használni, vagy teljesen az adományozásokra, a jófej környékbeliekre bíztad magad?

Kezdetben a júniusi fizetésemből finanszíroztam az utazást és a kiadásaimat. Az adománygyűjtés ötlete később jött. Annak ellenére, hogy volt kezdő tőkém, a helyiek támogatása nélkül nem tudtam volna eddig fennmaradni, a kenumat például egy helyi túrákat szervező cégtől kaptam. Az adományokból akkora összeg folyt be, ami elegendő ahhoz, hogy ősz végéig tudjak maradni. Egyelőre kizárólag magánszemélyek küldtek pénzt, amiért szintén nagyon hálás vagyok. Amellett, hogy segítenek, bíznak is bennem, és ez jóleső érzéssel tölt el.

Hol laksz, miközben szemetet szedsz a Tiszán?

Sátrazom a tiszafüredi Albatrosz kempingben. Ha beköszönt a hideg idő, apartmanban fogok megszállni, szintén egy kedves ismerősömnek köszönhetően.

Mi motivál ebben az önkéntes munkában? Nem esel kétségbe, amikor meglátod a hatalmas szemétszigeteket?

Az összegyűjtött zsákok napról napra növekvő mennyisége. Az elmúlt két hónapban 7-8 folyamkilométernyi partszakaszt titszítottam meg a szeméttől Tiszafüred környékén. Vannak helyek, ahol több napot vesz igénybe néhány száz méter kitakarítása. Fanatikus vagyok és maximalista, úgyhogy bármekkora szemétsziget jöhet.

Előfordult, hogy nagyon egyedül érezted magad az elmúlt két hónapban?

Egyedül is jól érzem magam, ez nem okoz nehézséget. A napjaim egy részét egyedül töltöm, de lettek új barátaim is, akik itt élnek.

Az elmúlt két hónapban mennyi szemetet szedtél össze, és mi lesz a szeméttel?

A júniusi és az augusztusi PET kupán gyűjtött hulladék mellett 266 zsáknál járok, ezt majd elszállítják Kiskörére, ahol önkéntes társaimmal szelektáljuk. Az utóbbi napokban monitoroztunk, új területeket térképeztünk fel, hogy hol érdemes folytatni a munkát.

Volt rossz élményed az elmúlt hónapokban?

Különösebb negatív élményem nem volt. A természetben eltöltött idő, és az elért eredmények megnyugtatnak. És az is, hogy egyre többen járulnak hozzá a munkámhoz mind közvetve, mind közvetlenül, én pedig tudom, hogy jó hatással vagyok azokra, akiket zavar a környezetszennyezés. Így nehéz nem pozitívnak maradni.

Rovatok