Index Vakbarát Hírportál

Félelem és reszketés a Szent István Parkban

2019. szeptember 6., péntek 08:53

Biciklizni tilos. Rollerezni tilos. Gördeszkázni tilos. Görkorizni tilos. Kutyát a parkba vinni tilos. Tényleg már csak a zajongás betiltása hiányzik ahhoz, hogy Újlipótváros legnépszerűbb és legnagyobb zöld területe szigorú némasági fogadalmat tett szerzetesek kolostorának képét mutassa, ahol a legkisebb pisszenés sem megengedett.

Évtizedeken keresztül a Szent István Parkba vitte a környékbeliek színe java biciklizni, görkorizni megtanulni a gyerekét, ahogy arra számos kommentelő felhívta a figyelmet, miután egy szülő megelégelte a minden tilos elvet, és aláírásokat kezdett gyűjteni, hogy legalább a hatalmas park egyik felén lehessen a gyerekeknek bringázni, rollerezni. 

Az aláírásgyűjtést kezdeményező szülő kérdésünkre azt mondta, hogy augusztus 20-a óta biztonsági őrök vannak a parkban, és kiküldik a biciklizőket, rollerezőket, beleértve a kisgyerekeket is.  A biztonsági őrök a parkban üldögélő, alvó hajléktalanokat is kiküldik, mondta.

A biztonsági őrök neki azt mondták, hogy a Főkert hozta meg ezt a döntést „a nyugdíjasok érdekeit szem előtt tartva, és mert nemrég baleset történt: egy felnőtt biciklivel elütött egy gyereket”. A szülő szerint elfogadhatatlan, hogy legalább a park egyik felében ne biciklizhessenek, rollerezhessenek a gyerekek, ahogy ezt megtehették az elmúlt sok sok évben.

Megkérdeztük a Főkertet a XIII. kerületi Szent István Parkban bevezetett tiltásokról. Mint kiderült, egyáltalán nem újdonság:

a park rendeltetésszerű használatának szabályai évek óta ki vannak függesztve a park bejáratánál. Erre azért került sor, mert a parklátogatók egy része a magukat is veszélyeztető gördeszkázással (medencékben/azok szélein) és biciklizéssel zavarták a parkban nyugodtan sétáló polgárok és babakocsit toló szülők nyugalmát.

Míg a biztonsági őrök a nyugdíjasokra hivatkoztak, a Facebookon számos nagymama, nagypapa is hozzászólt a kérdéshez kifejezetten támogató irányban, hiszen gyakran ők maguk mennek az unokákkal biciklizni, rollerezni a parkba. A Főkert is általánosabb választ adott, szerintük

a parkhasználat szabályait lakossági kezdeményezésre állítottuk össze és függesztettük ki.

Az ellenőrzést a parkőrök végzik, pontosabban „látnak el ellenőrzési tevékenységet, melynek során

a deviáns viselkedésű parklátogatók figyelmét felhívják a parkhasználat szabályaira, illetve a kulturált együttélés elvárható normáira. A parkőrök megkérik a szabálysértőt a parklátogatókat zavaró tevékenység felhagyására, amennyiben ez nem történik meg, úgy felkérik az objektum elhagyására.

Fotó: a szerző

Rovatok