Index Vakbarát Hírportál

Jövőre jut csak be hasi ultrahangra, aki most jelentkezik egy 11. kerületi rendelőben

2019. szeptember 17., kedd 20:50

Augusztus elején soron kívüli intézkedést ígértek, de még mindig rengeteget kell várni az ultrahangos vizsgálatra az újbudai Szent Kristóf rendelőben az RTL Klub híradója szerint.

A stáb nyáron rejtett kamerás felvételekkel bizonyította, hogy a 11. kerületi intézményben a jelentkezőknek jövő év elejére tudnak legközelebb időpontot adni orvoshiányra hivatkozva. A riport hatására az illetékes kormányhivatal soron kívüli intézkedést, másik intézmény kijelölését ígérte, ezért a tévé szeptember közepén újra megnézte, mi a helyzet, de a tapasztalatok alapján semmi nem változott.

A telefonos időpontkéréskor a riportert arról tájékoztatták: továbbra is várólista van, ami azt jelenti, hogy

a most jelentkező beteget 2-3 hónap múlva felhívják, és ekkor adnak neki időpontot 2020. január-februárra.

Ebben a pillanatban azok tudnak időpontot kapni, akik május környékén jelentkeztek. Az asszisztens arról is beszélt telefonon, hogy továbbra is orvos kéne, a kormányhivatal eddig nem csinált semmit, nem jelölt ki másik intézményt.

Az RTL Klub megkérdezte Pásztélyi Zsoltot, a Magyar Járóbeteg Szakellátó Szövetség elnökét, aki azt mondta, kellene egy rendszer, ami követi, hol vannak ellátási problémák, hogy be tudjon lépni a biztosító többletforrással. Ugyanebben a témában nyilatkozott a híradónak korábban Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója is, aki 2020-ra ígérte, hogy a járóbeteg-ellátásban elindulhat egy országos, transzparens betegfogadási nyilvántartási rendszer.

A híradósok megkeresték az illetékes kormányhivatalt és az újbudai önkormányzatot is. A kormányhivataltól közölte: megállapították, hogy a sürgősséggel beutalt betegek 1-2 munkanapon belül bejutnak az ultrahangra. Az önkormányzat pedig azt állítja, a rendelőben

"a nőgyógyászaton és a kardiológián várakozás nélkül végzik az ultrahangos vizsgálatokat",

egyedül a hasi ultrahangnál kell számítani várakozásra, de ennek megoldása már folyamatban van.

Rovatok