Index Vakbarát Hírportál

Publicus: Fidesz-szavazók is támogatnák Karácsonyt Tarlóssal szemben

2019. szeptember 17., kedd 09:49 | aznap frissítve

Az összes megkérdezett körében Tarlós István főpolgármesterre 37 százalék, ellenzéki kihívójára, Karácsony Gergelyre pedig 34 százalék szavazna az őszi önkormányzati választáson. A két jelölt között már csak néhány százalék a különbség, ami a felmérés hibahatárán belül van, derül ki a Publicus Intézet felméréséből. 

Puzsér Róbertre 4 százalék, Berki Krisztiánra kevesebb mint 1 százalék tervezi leadni szavazatát, a bizonytalanok aránya 25 százalék.

A felmérés szerint a kormánypártok által támogatott Tarlós István legfontosabb bázisát a 45 és 59 év közötti, illetve a szakmunkás végzettségű szavazók jelentik, míg a magasabban iskolázottak és a fiatalabbak, valamint az idősebbek körében alacsonyabb a támogatottsága.

Az ellenzéki Karácsony Gergelyre a Fidesz szavazók 9, az MSZP szavazók 91, a DK szavazók 95, míg a Momentum szavazók 69 százaléka tervezi, hogy szavaz.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából szeptember 9. és 14. között 1006 ember megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Budapesten élő választókorú népesség körében.  

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. 

A kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb budapesti közvélemény-kutatása a biztos szavazók körében vizsgálta az erőviszonyokat. Eszerint Tarlós jobb eredményt is elérhet, mint 2014-ben, amikor 49 százalékot szerzett. A biztos szavazók körében Karácsony Gergely eredménye nem változott (42 százalék). A z aktívan kampányoló Puzsér Róbert ebben a felmérésben 7 százalékos eredményt tudhat magáénak, és  Berki Krisztián  is elérte az egy százalékot. 

Rovatok