Index Vakbarát Hírportál

Iránytű: Döntetlenre áll Tarlós és Karácsony

2019. szeptember 25., szerda 10:28

Statisztikai értelemben döntetlen az állás Karácsony Gergely és Tarlós István között a budapesti főpolgármesterségért folyó küzdelemben a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint. Erről a 444 írt

A teljes, vagyis bizonytalanokkal, biztosan nem szavazókkal is számoló mintában Tarlós István 37, Karácsony Gergely 35 százalékos támogatottságon áll, vagyis mindössze 2 százalékpont köztük a különbség, miközben a felmérés hibahatára +/-4%.

A felmérés szerint a teljes népesség körében Puzsér Róbert 4; Berki Krisztián egy százalékon áll – írja a lap. 

A kutatás adatai szerint 8 százaléknyi választó biztosan nem szavazna. Nyolc százaléknyian voltak azok, akik nem tudtak, 6 százaléknyian azok, akik nem akartak válaszolni, vagyis még mindkét jelöltnek lehetnek tartalékai – még ha gyanítható is, hogy a hatszázaléknyi rejtőzködő inkább ellenzéki, mint kormánypárti szavazó lehet.

A 444 megjegyzi, hogy a trendek alapján az elmúlt időszakban inkább Karácsony erősödött. Két hete – igaz, egy másik intézet, a Závecz Research felmérésében – Tarlós előnye még 4 százalékpont, vagyis statisztikailag releváns, a hibahatáron felüli volt. Ehhez képest mért most az Iránytű statisztikai értelemben döntetlent.

Az Iránytű Intézet szeptember 18–23. között 600 budapesti választópolgár telefonos megkeresésével végezte kutatását, melynek hibahatára a mintanagyság alapján +/-4%.

Rovatok