Index Vakbarát Hírportál

A Telekom megkérte a ferencvárosi ellenzéki jelöltet, ne használja hirdetéseiben a magentát

2019. október 1., kedd 09:15

A politikai kampányokban szokatlan kéréssel fordult a Telekom kedden Baranyi Krisztinához, a IX. kerület ellenzéki polgármesterjelöltjéhez. Kutas István, a távközlési vállalat kommunikációs igazgatója konkrétan a magenta szín kampányanyagokon való használatát kifogásolta; levelében – melyet a jelölt azon melegében meg is osztott Facebook-oldalán – azt írta:

Mi a Telekomnál szeretjük a magenta színt, ezzel különböztetjük meg magunkat a versenytársainktól. Van magenta pólónk, cipőnk és minden reklámunk és boltunk magentában úszik. Örülünk, hogy Önnek is tetszik ez a szín, de szerintünk sok kedves ügyfelünk számára megtévesztő lehet, ha Ön is ezt használja a hirdetéseiben. Tudjuk, hogy markáns és jó szín, de kérjük váltson egy másik árnyalatra.

Baranyi – aki az augusztusi előválasztáson diadalmaskodva lett Bácskai János polgármester kihívója – posztjában rögtön válaszolt is a Telekomnak, melynek kérését érezhetően poénra vette:

  1. Én is szeretem a magenta színt.
  2. Ezzel különböztetem meg magam a politikai versenytársaimtól.
  3. Van magenta cipőm, dzsekim, zászlóm, matricám, és minden kampányanyagom magentában úszik.
  4. Örülök, hogy a Telekomnak is tetszik ez a szín, és velem együtt azt gondolja, hogy ez a markáns és jó szín alkalmas a figyelemfelkeltésre.
  5. Sok kedves választó számára megtévesztő lehetne, hogy a Magyar Telekom is ugyanazt a színt használja, amit én, ha indulna a választáson.
  6. Mivel azonban a Magyar Telekom nem indul a választáson, én nem kérem őket, hogy váltsanak másik színre, cserébe ígérem, hogy nem fogok internet-előfizetést és telefonokat árulni.

A cég anyavállalata, a Deutche Telekom egyébként évekkel ezelőtt levédette a magenta színt az amerikai szabadalmi hivatalnál, de a tiltás csak a konkurens telefontársaságok hirdetéseire vonatkozik.

Frissítés: A Telekom szerint csak kedves kérést intéztek

Baranyi bejegyzését követően megkerestük a Telekomot is, a cég megerősítette a levél tényét, de hangsúlyozta, hogy

Nem jogi felszólítást küldtünk, hanem egy kedves levelet és nem hivatkoztunk semmilyen hátrányra, kárra vagy hatóságra.

És bár "az mindig benne van a pakliban", hogy egy ilyen levél kapásból nyilvánosságra fog kerülni,

jobb lett volna egy személyes beszélgetés vagy e-mail váltás során tisztázni a kérdést.

Rovatok