Index Vakbarát Hírportál

Hadházy: Újabb fideszes képviselő érintett egy korrupciós nyomozásban

2019. október 1., kedd 15:18

Hadházy Ákos független és Csányi Tamás jobbikos országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót kedden. Hadházy a Facebookon élőben közvetítette, a posztot azzal a kommenttel tette ki, hogy "újabb fideszes képviselő ügyében nyomoznak".

A sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy elmondta, arról érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy zajlik-e olyan büntetőeljárás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es számú választókerületében, ami országgyűlési képviselőt is érint, és Polt válasza pedig úgy hangzott, 

az Ön által feltett kérdés alapján jelenleg van beazonosítható ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy.

A kérdések egészen pontosan így hangzottak:

  1. Érkezett-e feljelentés (vagy nyomozás áttétel) Önökhöz 2017. óta olyan ügyben, amely Jász- Nagykun-Szolnok megye 04. számú országgyűlési egyéni választókerületét (a választókerület székhelye Törökszentmiklós) – azok településeit – érinti, olyan vonatkozásban, hogy választókerület települések uniós pályázatai pénzeinek a felhasználása során költségvetési csalás és korrupciós bűncselekmények elkövetésének a gyanúja merült fel?
  2. Amennyiben nyomozás folyik a fenti paraméterekkel rendelkező ügy(ek)ben, mikor rendelték el a nyomozást, s annak (azoknak) mi a határideje? Egyesítettek-e nyomozásokat?
  3. Van-e már gyanúsítottja az esetleges nyomozásoknak?
  4. Felmerült-e a nyomozás(ok) során parlamenti vagy önkormányzati képviselők érintettsége?

Hadházy ugyan nem kérdezett konkrét névre, ahogy az ügyészségi válaszban sincs konkrét név, és a 4-es kérdés megfogalmazása szerint elvileg lehet, hogy csak önkormányzati politikusokról van szó, de ő azt mondja, a fideszes Boldog István érintett ebben a nyomozásban.

Információink szerint egyértelműen róla van szó, lényegében megzsarolta a választókerületének polgármestereit, hogy csak az kaphat európai uniós forrásokat (...), aki hajlandó az általa megnevezett, az általa preferált cégeknek munkát juttatni

- fogalmazott Hadházy. A nyomozó ügyészség szerinte a válasszal elismerte, hogy van országgyűlési képviselőt érintő nyomozás. Hosszabban a cégekről itt írt.

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő közleményben reagált Hadházy sajtótájékoztatójára:

"Ez az egész csak egy politikai cirkusz, hangulatkeltés a választási kampányban. Eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kaptam, de szükség esetén természetesen állok a hatóságok rendelkezésére"

- írta.

Frissítés: A Legfőbb Ügyészség is adott ki közleményt, amiben azt hangsúlyozzák, 

"Dr. Polt Péter legfőbb ügyész dr. Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésére adott válaszában

országgyűlési képviselőre vonatkozó információt nem közölt."

A közleményben azt írják, Hadházy fentebb írt négy kérdése közül csak az elsőre válaszoltak:

"A legfőbb ügyész válasza kizárólag a fenti kérdésre vonatkozik, és egyetlen személyt sem érint."

"Dr. Hadházy Ákos további 3 kérdésére a legfőbb ügyész válasza az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.), valamint a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) rendelkezései alapján nem tér ki" - írják.

Rovatok