Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szerint semmi nem utalt bűncselekményre a Fidesz II. kerületi plakátolásánál

2019. október 2., szerda 06:12

Közleményben fordult az Indexhez a Fidesz II. kerületi frakcióvezetője. Ernyey László azt írta: „A közlemény csak teljes terjedelmében, változtatás nélkül közölhető!” Eleget teszünk kérésének, így a II. kerületi polgármester Láng Zsolt, valamint pártja szerint:

Szeptember 30-án hétfőn a közösségi médiában és a médiában elterjedt, hogy néhány nappal korábban a FIDESZ-KDNP II. kerületi kampánycsapatát az ellenzék jelöltjei tetten érték választási plakátjaik megrongálása közben. Az esetet követően a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje annak ellenére rendőrségi feljelentést tett, hogy a helyszínre általa kihívott rendőrök jogsértésre utaló bizonyítékokat, jeleket nem találtak.

A ma kézhez kapott hivatalos rendőrségi tájékoztatás megállapítása szerint „Az index.hu internetes hírportálon megjelent cikkben említett rendőri intézkedés során a helyszínen intézkedő rendőrjárőr bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetését nem tapasztalta, erre utaló körülményt a helyszínen nem észlelt.”, valamint „A helyszínen lévő gépkocsikat átvizsgálva sem merült fel jogsértésre utaló körülmény, ennek megfelelően a helyszínen igazoltatás rendőri intézkedés történt, melyről csupán rendőri jelentés készült.”

Így most már egyértelmű, hogy a FIDESZ-KDNP II.kerületi kampánycsapata szeptember 27-én este nem rongálta meg az ellenzéki jelöltek plakátjait, aki pedig ilyet tényként állít, az hazudik.

Szeretnénk leszögezni, hogy a FIDESZ-KDNP II. kerületi jelöltjei, önkéntesei és kampánycsapata a kampány kezdetétől a végéig következetesen tartózkodnak az ellenzéki jelöltek lejáratásától és kampányeszközeik rongálásától, mert az ilyen magatartást csakúgy nem tartjuk összeegyeztethetőnek kerületünk nyugodt, az egymás iránti tiszteletet alapelvként őrző szellemiségével, mint a hazudozást és a politikai ellenfél alaptalan lejáratását.

A szeptember 26-i eset kapcsán terjedt el a médiában az a hír is, hogy a közelben parkolt a II. Kerületi Önkormányzat hivatali gépkocsija és a „polgármester sofőrje” kísérte aktivistáinkat. Az állítás annyiban felel meg a valóságnak,hogy a II. Kerületi Polgármesteri Hivatal egyik munkatársa munkaidőn kívül, önszántából valóban segített a FIDESZ-KDNP helyi kampánycsapatának. Az is igaz, hogy a szolgálati gépjárművel érkezett a helyszínre. Ebben hibázott. Dr. LángZsolt polgármester az ügyben fegyelmi eljárást kezdeményezett a dolgozó munkáltatójánál, a II. kerület jegyzőjénél.

A rongálást tényként közlő médiumoktól a hamis vád miatt elnézéskérést és helyreigazítást várunk el.

Megírtuk, Őrsi Gergely, az ellenzéki pártok közös II. kerületi polgármesterjelöltje közzétett egy videót, amely szerint személyesen kapta rajta a múlt héten a Fidesz megbízásából plakátozókat, valamint a II. kerületi önkormányzat polgármesteri kabinetjének egyik munkatársát, egy gépkocsivezetőt, amint szisztematikusan eltávolítják a plakátjait, és Láng Zsolt fideszes polgármesterét helyezik ki.

A Fidesz – noha az önkormányzathoz fordultunk magyarázatért, onnan nem kaptunk érdemi választ – már aznap azt állította, hogy csak megigazították, avagy visszahelyezték az ellenzéki jelölt plakátjait, nem pedig eltávolították vagy megrongálták azokat.

Őrsi az Indexnek elmondta: arra ért a helyszínre, hogy Láng Zsolt önkormányzati alkalmazottja instruálja a plakátolókat, az egyiküknek pedig éppen az ő hirdetménye volt a kezében. A plakátokat rögzítő gyorskötőzőket szemmel láthatóan levágták, így aligha hihető, hogy éppen csak meg akarták igazítani az ellenzéki plakátokat, melyeket több helyen megrongáltak már az érintett utcában, ezt pedig szemtanúk, Őrsi kollégái igazolták. A polgármesterjelölt által kihívott rendőrök mindössze arról tájékoztatták a helyszínen, hogyan tehet feljelentést, egyéb információt nem adtak.

Ha elkapok valakit aki a villamoson kivette a pénztárcám a zsebemből, de visszaadja, mert rászólok, akkor nem lopott?

– tette fel a kérdést Őrsi.

Rovatok