Index Vakbarát Hírportál

Medián: Tarlós–Karácsony 48-47

2019. október 10., csütörtök 08:28 | aznap frissítve

Kiélezett a verseny a főpolgármesteri posztért a Medián legfrissebb kutatása szerint. Tarlós István vezet ugyan, de hibahatáron belüli az előnye.

Az Index megbízásából a Medián online felmérést végzett október 5. és 9. között a budapestiek körében, 1000 válaszadót kérdeztek meg. A minta lakóhely (kerület), iskolai végzettség, nem és életkor szerint reprezentálja a teljes budapesti népességet. A hibahatár 3,1 százalék a teljes mintára nézve.

Arra a kérdésre, hogy kire szavaznának a főpolgármester-választáson, a megkérdezettek 25 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni. Tarlós Istvánra a teljes népesség 35 százaléka, Karácsony Gergelyre 34 százalék szavazna, míg Puzsér Róbertet 5, Berki Krisztiánt 1 százalék választotta.

Ha csak a jelöltet választani tudókat vizsgáljuk, akkor 47-45 arányban vezet Tarlós Karácsony előtt (Puzsér 7, Berki 1), de ha csak a jelöltet választani tudó biztos szavazókat nézzük, akkor még kisebb Tarlós előnye.

Ez utóbbit azért érdemes kiemelni, mert vasárnap a jelöltet választani tudó biztos szavazók nagy eséllyel el is mennek szavazni.

Összességében a főpolgármester-választás kimenetele nehezen előrejelezhető, Tarlós esélyei valamivel jobbak, ám Karácsony lemaradása statisztikai hibahatáron belüli. Az adatok alig térnek el a Medián szeptemberi személyes adatfelvételétől.

Korábbi felmérések:

Rovatok