Index Vakbarát Hírportál

Bács-Kiskun: Kecskemétet megtartotta, Baját bukta a Fidesz

2019. október 14., hétfő 00:55

A megyeszékhelyen, Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia, aki a Fidesz-KDNP színeiben indult, másodszor lett polgármester. Szemereyné Pataki Klaudia idén szerepelt a magyar Forbes legbefolyásosabb magyar nőket felsoroló listáján, mégpedig a közéleti kategóriában. A képviselő-testületben szintén fideszes többség lesz, ők 11 mandátumot tudhatnak a magukénak, az ellenzék pedig kilencet.

Kiskunhalas élén sem történt változás, szintén a kormánypárt jelöltje,  Fülöp Róbert kapta meg a szavazatok többségét. Kiskunfélegyházán is marad minden a régiben, hiszen az aktuális polgármester, Csányi József nyert. A Nemzeti Fórum jelöltjének győzelme közvetve a kormánypárt győzelme, hiszen ők is támogatták a jelölését.

Baján azonban összellenzéki jelölt, Nyirati Klára kiütötte a polgármesteri székből Fercsák Róbertet. A Fidesz–KDNP-s Fercsák 2014 óta vezette a várost, és már ötven százalékos feldolgozottságnál látszott, hogy nem fog újrázni. A kormánypárt cserébe megnyerte Kalocsát: dr. Bálint József, aki 2014-ben függetlenként indult – korábban a város jegyzője volt –, 2019-ben nem indul a polgármesteri székért, helyét a választáson a szavazatok 45,99 százalékát besöprő Filvig Géza kapta meg

Volt, ahol elég egyértelmű volt a helyzet, Kiskőrösön és Tiszakécskén sem volt ellenzéki vagy független kihívó, egyetlen kormánypárti polgármester-jelöltre adhatták le az emberek a szavazatukat. Kiskőröst immár 2006-óta vezeti Domonyi László, Tiszakécskén Tóth József pedig másodszor ülhet be a polgármesteri székbe. 

A lakosság számának csökkenése miatt itt is csökkent a megyei közgyűlésbe megválasztható képviselők száma. Bács-Kiskun megyében 24 helyett 23 hely maradt, a rendelkezésre álló mandátumokból tizenhatot a Fidesz-KDNP kapott meg, kettő-kettő jutott a DK-nak és a Jobbiknak és a Momentumnak, egy pedig a Mi Hazánknak.

A megyei szinten a választáson való részvétel 42,07 százalékos volt, ami alacsonyabb, mint az országos átlag. 

Rovatok