Index Vakbarát Hírportál

Győr-Moson-Sopron megye: tarolt a Fidesz

2019. október 14., hétfő 00:13

Győr-Moson-Sopron megye a kampány finisében került az egész ország figyelmének központjába, miután Borkai Zsolt győri polgármesterről kompromittáló felvételek kerültek elő, ami a Fidesz kommunikációjában is káoszt okozott

Győr: Nyert Borkai

Győr alapvetően fideszes város, ahol Borkai Zsolt 2006 óta polgármester. Vasárnap rekord számban mentek el a győriek voksolni, a szavaztok többségét pedig nagyon szoros küzdelemben nyerte Borkai. A polgármester kihívói Balla Jenő, Kovács László és Glázer Tímea voltak, közülük a legesélyesebbnek az utolsó pillanatban az együttműködésből kihátráló jobbik nélküli ellenzék közös jelöltjét, Glázer Tímeát tartották. Glázer a botrány kapcsánazt mondta, hogy csalódott Borkaiban, aki „elárult mindent, amit valaha mondott: hűséget, családot, jó erkölcsöt, tiszta kezűséget”.

Győrben szombaton tüntetést is tartott az ellenzék, hogy ezzel hívják fel a figyelmet arra is, hogy Borkai botránya nem csak az adriai jachtos orgiáról szól, hanem arról is, hogy a polgármesterhez közel álló emberek milyen gyanús körülmények között gazdagodtak meg. A témában a cikkeinket itt találja. Az önkormányzat is többségében fideszes összetételű lett, 15 mandátumot kaptak, míg az ellenzék közösen 4 mandátumot, a Civilek Győrért 2-t, az Összefogás Győrért Egyesület pedig 1-et. 

Sopron: Farkas Ciprián lett a polgármester

Sopronban 13 év után nem indult újra a polgármesteri címért a fideszes Fodor Tamás, de egy interjúban elmondta, hogy ő maga választotta ki utódjaként Farkas Cipriánt. Az ő kihívója volt a párbeszédes Gibicsár Imre, és Varga Norbert, ellenzéki támogatott független jelölt. Farkas Ciprián a szavazatok 56,68 százalékát kapta, Varga Norbert 38,42 százalékot kapott, a párbeszédes jelölt pedig 4,9 százalékot, és az önkormányzat is többségében fideszes összetételű lett. 

Mosonmagyaróváron több ellenzéki jelölt indult, ez a Fidesznek kedvezett

Mosonmagyarórváron 2014 óta polgármester Árvay István, most is ő kapta a szavazatok 42,3 százalékát, így továbbra is ő vezeti a várost. Négy ellenzéki jelölt is indult ellene, ami egyértelműen a Fidesznek kedvezett. Az önkormányzatban 9 mandátumot kapott a Fidesz, összesen 5 szavazaton osztozik az ellenzék. 

A megyében Rábaszentandráson nem volt bejelentett képviselőjelölt, csak a polgármesteri címért indultak ketten, végül Gasztonyi György, független jelölt nyert. 

A megyei közgyűlésben a választás előtt a Fidesz 11, a Jobbik 4, az MSZP 2, a DK pedig 1 tagot delegált. A választás után a közgyűlés összetétele úgy fog változni, hogy a Fidesz 15, a Jobbik, a Momentum, és a DK pedig 2-2 tagot delegál.

Rovatok