Index Vakbarát Hírportál

Beül a közgyűlésbe az ellenzéki összefogást borító győri jobbikos

2019. október 16., szerda 16:52

Átvette a mandátumát az a győri jobbikos képviselő, aki harmadmagával a választás előtt néhány nappal lépett vissza egyéni körzetében, és borította fel a győri ellenzéki összefogást.

Fodor Roland ironikus módon pont az ellenzéki összefogás kompenzációs listájáról szerzett mandátumot.

Ugyanis attól még, hogy összesen négy jobbikos politikus a Borkai-botrány kirobbanása után bejelentette, hogy mégsem indult el az egyéni körzetekben - ezzel az ellenzék négy választókerületben az esélyét is elvesztette a mandátumszerzésnek - , a jelöltállítás során kialakult kompenzációs lista nem változott. Mivel Fodor Roland annak második helyén szerepelt, így az önkormányzati választás eredményének értelmében mandátumhoz jutott.

Ahogy arról írtunk, Borkai Zsoltot botránya ellenére szorosan bár, de újraválasztották polgármesternek, és a 16 egyéni választókerületből is 15-ben a kormánypártok jelöltjei győztek. Az egyetlen egyéni nyertes ellenzéki képviselő mellett a közgyűlésbe bekerült még kompenzációs listáról az ellenzéki polgármester-jelölt Glázer Tímea, illetve a helyi MSZP-t vezető Pollreisz Balázs. Két képviselője lett a Civilek Győrért elnevezésű szervezetnek – ez az a csoportosulás, amelynek több tagja együtt mulatozott a kiugrott jobbikosokkal –, illetve egy harmadik civil is.

Fodor Roland a hírt közlő Magyar Hangnak azt mondta, hogy

természetesen beül a közgyűlésbe.

Azt kizártnak nevezte, hogy a Fidesszel közös frakcióban dolgozzon, inkább a civilekkel próbálja „megtalálni a közös nevezőt“.

A kihátrálást bejelentő Facebook posztjában a politikus egyébként lényegében azzal indokolta az ellenzéki együttműködéshez való csatlakozást, hogy konspiratív módon akarták megakadályozni “a nemzetellenes baloldali pártokat” a külön-külön frakció alapításában. A Jobbik országos vezetése elítélte a lépésüket és etikai vizsgálatot is indított a négy érintett ellen.

Rovatok