Index Vakbarát Hírportál

Gerendai Károly ráncba szedné a kerületeket Karácsony Gergely helyében

2019. október 17., csütörtök 06:46

"Ha én lennék a főnök, megpróbálnám fölszámolni azt az áldatlan helyzetet, hogy 23 város működik a fővároson belül, ezért a közös érdek néha az egyéni érdekek mögé szorul a teendők sorában." Ezt nyilatkozta Gerendai Károly a Fedél Nélkül csütörtökön megjelenő különszámának, amely még az önkormányzati választás előtt készült, tehát a Sziget alapítója nyilván nem Karácsony Gergelynek adott tanácsokat.

Újra „népszabis” formában jelenik ugyanis meg a Fedél Nélkül, a 2016-ban megszüntetett Népszabadság szerzőinek és fotósainak cikkeivel, képeivel. A hajléktalanok lapja először a napilap megszűnése után „fogadta be” a szerkesztőséget egy szám erejéig, azóta ebből hagyomány lett. Az évenkénti különkiadások extra költségeit a Népszabadság volt munkatársai állják, a bevétel pedig az otthontalanoké.

Idén azt járják körbe, azt kérdezték meg minden szerzőtől, nyilatkozótól, hogy mit tennének, ha ők lennének a főnökök a városban.

A Népszabadság neve a szerkesztők szerint még most is sokakat visszariasztott attól, hogy válaszoljanak nekik, Gerendai Károly üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója, étteremtulajdonos viszont vállalta a felkérést.

Egészen pontosan úgy fogalmazott a kérdésre:

Budapest tényleg egyre menőbb helynek számít az egész világon, amit imádnak a turisták és az itt élő külföldiek. De a benne élő magyarok közül sokan nem örülnek ennek, csak panaszkodnak miatta. Nem mondom, valóban akadnak orvosolandó problémák sok turista miatt, de szerintem sokkal több előnyünk származik belőlük. Például jelentős részben a külföldi vendégek tartják el a színvonalasabb budapesti vendéglátóhelyeket vagy a fürdőktől a jobb boltokon át a múzeumokig egy csomó olyan helyet, amely nélkül a fővárosiak is szegényebbek lennének. Bár tudom, ezzel a kijelentésemmel sokaknál nem leszek népszerű, "ha én lennék a főnök", megpróbálnám fölszámolni azt az áldatlan helyzetet, hogy 23 város működik a fővároson belül, ezért a közös érdek néha az egyéni érdekek mögé szorul a teendők sorában.

Mások is kifejtették véleményüket arról, mit tennének a főpolgármesterré választott Karácsony Gergely helyében, így a "népszabis" Fedél Nélkülben Nyáry Krisztián könyvkiadó, irodalomtörténész, vagy éppen Alföldi Róbert színész-rendező gondolatai is olvashatóak lesznek. Az újságot csütörtök reggeltől veszik át az utcai árusok, így már délelőtt megvásárolható lesz.

Rovatok