Index Vakbarát Hírportál

Polt megerősítette, hogy folyik nyomozás a Borkait érintő ügyekben

2019. október 21., hétfő 16:52 | aznap frissítve

Nyomozás folyik a Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert és üzlettársait érintő ügyekben, legalábbis ez derült ki az országgyűlésben Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszából.

Pintér Sándor belügyminisztert Varju László DK-s képviselő interpellálta, helyette adott választ Kontrát Károly. Interpellációjában Varju felsorolta mindazt, ami a Borkai-féle szexvideón túlmutat:

Kontrát Károly Varju kérdésére azt mondta: Magyarországon senki nem áll a törvények felett, senkit nem illet meg (politikai) védelem, minden rendőrnek törvényi kötelezettsége az elfogulatlan intézkedés. Kontrát azt mondta:

Az ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban, minden körülményt vizsgálnak, amelyeknek a tényállás megállapítása szempontjából a cselekmény megítélése kapcsán jelentősége lehet.

Kontrát azt mondta: 1990 óta tartják magukat ahhoz, hogy folyamatban lévő ügyek részleteiről  nem nyilatkoznak.

Hozzátette még: a helyi önkormányzatoknál hangsúlyosan jelenik meg meg az önállóság fogalma. Az önkormányzat önállóan mérlegelhet és dönthet bizonyos ügyekben, amelyek felett a Belügyminisztérium nem rendelkezhet. 

A Borkai Zsolt, győri polgármestert érintő ügyekben több feljelentés is született. A Jobbik a magyar és a horvát hatóságokhoz fordult szexuális kényszerítés, hivatali visszaélés, valamint kábítószer birtoklásának gyanúja miatt. A Párbeszéd is feljelentést tett a horvát és a magyar hatóságoknál, köztük a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészségen, miután felmerül a gyanú, hogy a győri polgármester környezetéhez tartozó emberek törvénytelen pénzügyi ügyleteket hajtottak végre.  

A számos közszereplőt feljelentő Tényi István is aktivizálta magát a Borkai-botránnyal kapcsolatban, ő is több feljelentést tett kábítószer birtoklásának gyanúja mellett személyes adattal való visszaélés, és hűtlen kezelés miatt is a rendőrséghez fordult. A győri rendőrség feljelentéskiegészítést kért, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője pedig elfogultságra hivatkozva az ügyből való kizárását kérte, aminek az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott.   

Az azonnali kérdések órájában Polt Péter főügyészt kérdezte a DK-s Gréczy Zsolt szintén a Borkait érintő ügyek kapcsán. A főügyész megerősítette, hogy több szálon is folyik nyomozás a győri polgármester ellen. A hatályos törvények értelmében a hivatali visszaélésre vonatkozó vádakat a győri központi főügyészség vizsgálja, míg más hatóságok vizsgálják a kábítószerrel való visszaélést, illetve a szexuális bűncselekmény gyanúját. 

Gréczy válaszában felhozta a 13 milliárdos csalásról szóló Elios-ügy kivizsgálását, amiben érintett volt Orbán veje, és hogy reméli, hogy nem lesz a vizsgálatra hatással, hogy Polt szomszédja Borkai ügyvédje, amire Polt azzal a nehezen értelmezhető hasonlattal reagált, hogy:

egy kézfogásra van Trumptól és Putyintól, mégse kvaterkázik velük. 

Rovatok