Index Vakbarát Hírportál

Jászberényben megismétlik a fideszes polgármester vereségét hozó választást

2019. október 25., péntek 13:15 | aznap frissítve

Jászberényben meg kell ismételni a polgármester-választást, írja a Szegedi Ítélőtábla.

A Jászberényi Helyi Választási Bizottság október 13-án eredményesnek ítélte a választást és megállapította az ellenzéki pártok által támogatott, helyi Jobbik elnök, Budai Lóránt győzelmét. Azonban, ahogy arról korábban az Index is beszámolt, ez ellen fellebbezett a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamás, akit mindössze 14 szavazattal vert meg Budai.

A fellebbezés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság megváltoztatta a helyi választási bizottság döntését, a polgármester-választás eredményét megsemmisítette és e körben a választás megismétlését rendelte el, a megismételt szavazást pedig november 10-re tűzte ki.

Ezzel a döntéssel ugyanakkor egyik érintett jelölt sem volt maradéktalanul elégedett. Szabó Tamás a területi választási bizottságtól azt is kérte, hogy a rá leadott szavazatok számát pontosítsa. Budai Lóránt pedig azt szerette volna, hogyha a helyi választási bizottság határozatát hagyják helyben és ő lesz a polgármester.

A Szeged Ítélőtábla viszont helyben hagyta területi választási bizottság megismételt szavazásról szóló döntését.

Az ítélőtábla szerint a szavazatok számát azért nem lehet pontosítani, mert a területi választási bizottság sem számszerűsíti a leadott szavazatokat. Budai Lóránt felülvizsgálati kérelmét pedig azért találta alaptalannak, mert Budai Lóránt jogi képviselője az elektronikus dokumentumként benyújtott felülvizsgálati kérelmét nem látta el minősített elektronikus aláírással. 

Rovatok