Index Vakbarát Hírportál

Újból újraszámolhatják a győri polgármester-választás voksait

2019. október 28., hétfő 14:08

Várhatóan ismét újraszámlálják a győri polgármester-választás szavazólapjait. Erre utalhat legalábbis, hogy cikkünk megjelenéséig nem tájékoztatta elutasító döntésről a Győri Ítélőtábla Litresits Andrást, pedig az idevágó határidő már letelt. Az ellenzéki pártokat, illetve az ellenzéki közös polgármesterjelöltet képviselő jogászok, Litresits és Czeglédy Csaba ugyanis súlyos jogsértések gyanújával felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a bírósághoz múlt csütörtökön. Ennek felbírálási határideje 3 nap, újraszámlálás esetén 6 nap.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) a múlt héten újraszámolta ugyan a szavazatokat város mind a 96 választókörzetében, és ismét a korrupciós és szexbotrányba keveredett Borkai Zsoltot hozta ki győztesnek, az ellenzék szerint azonban a választás, majd pedig az újraszámolás lebonyolítása során is történtek olyan szabálytalanságok, amelyek megkérdőjelezhetik a végeredményt, sőt a győri polgármester-választás lebonyolításának egészét is.

A 24.hu írt először arról, hogy a Győri Ítélőtáblának a héten döntenie kell arról, hogy helyt ad-e az ellenzék törvényességi aggályainak. Az Indexet Litresits András ezt követően arról tájékoztatta, nem kapott jelzést arról, hogy a bíróság elutasította volna kérelmüket, így szerda délutánig derülhet ki, az Ítélőtábla újraszámoltatja-e az eredményt ismét. Az első újraszámolás nyomán azonban a  többi között kiderült:

a múlt héten már nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan annyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült. 

Az idevágó szavazóköri összesítő listák ugyanis egy kivételével minden szavazókörből eltűntek. Litresits és Czeglédy beadványa, illetve a TVB-tagok beszámolói szerint az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozoknak viszont – egyetlen szavazókör kivételével – nyoma veszett.

Erről három ellenzéki TVB-tag is hivatalosan nyilatkozott a bíróságnak, ahogyan arról is, hogy a

Visszautasítják az utalgatásokat, de sokan magukkal viszik

Cikkünk megjelenése után a győri helyi választási iroda közleményben tagadta a benyújtott kifogás, és a bíróságnak nyilatkozó TVB-tagok állításait. 

Álláspontjuk szerint a szállítódoboz a jogszabályok értelmében nem minősül hivatalos választási iratnak, ezért arra nem vonatkoznak az iratmegőrzési és megsemmisítési szabályok. "A választási eljárásról szóló hatályos törvény az iratmegőrzés és megsemmisítés vonatozásában az ajánlóíveket, a kinyomtatott névjegyzékeket, a mozgóurnákat igénylő választópolgárok jegyzékét és a jegyzőkönyveket nevesíti. Választási iratok természetesen nem kerültek megsemmisítésre. A szavazólapok a jogszabályoknak megfelelően tételenként, átadási elismervénnyel át lettek adva a szavazatszámláló bizottsági elnököknek a hivatalos szállító dobozokban, az erről szóló átvételi elismervények a helyi választási iroda rendelkezésére állnak. A szavazatszámláló bizottságok által megszámolt és összesített szavazólapok száma

szavazókörönként, és így összességében is egyezik a Területi Választási Bizottság (a továbbiakban: TVB) által újraszámoltakkal." Azt is írták, a szavazókörökből visszaszállított, a TVB által is megszámolt szavazólapok mennyisége között "nincs nagyságrendi eltérés". Fontosnak tartották ugyanakkor megjegyezni, hogy "habár a szavazólap nem a választópolgár tulajdona, sokan mégis magukkal viszik a szavazókörből, ezért is adódhat a minimális eltérés." Szerintük a választási informatikai rendszerből ugyanakkor minden, hiányzó adat kinyerhető, amiről kimutatást is készítettek. Végül azt írták: "a HVI a választás előkészítése és lebonyolítása során mindenben a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el, határozottan visszautasítjuk a választási jogszabálysértésekre vonatkozóutalgatásokat."

bizottságban az október 20-án indított újraszámolás kezdetekor már szóvá tették a listák hiányát, ám a győri választás lebonyolításáért felelős Csörgits Lajos aljegyző a TVB megkeresésére csak azt közölte, hogy a listák a dobozokon voltak, de azok nem kerültek vissza a számlálókhoz, mert

a leadott szavazatokat és a dokumentumokat mindenhol IKEA-s dobozokba csomagolva szállították el a bizottsághoz.

Az választás lebonyolításáért felelős aljegyző azt állította, hogy őt semmilyen jogszabály nem kötelezte a lista elkészítésére. Az ellenzéki TVB-tagok szerint viszont az aljegyző eljárása miatt nem volt mivel összevetni a leadott érvényes, az érvénytelen és a fel nem használt szavazó lapok mennyiségét. Ráadásul a dobozokkal együtt a szavazóköri pecséteteknek és a választási kellékeknek is nyoma veszett.

Litresits lapunknak azt is elmondta, az aljegyzőt és a választást lebonyolítókat igenis törvény kötelezi a hiteles dokumentáció megőrzésére. Az ellenzéket képviselő jogász szerint így egyértelmű, hogy a választás lebonyolításának tisztasága súlyosan megkérdőjeleződött. Azt is elmagyarázta, hogy ugyan korábban nem kérte senki a győri polgármester-választás eredményének megsemmisítését és annak megismétlését, így kérdéses, mit lép az ítélőtábla, ám a történtek olyan példa nélküli, akár alkotmánysértést felvető eljárási törvénytelenségekre utalnak, amely alapján a győri polgármester-választás megismétlése is indokolt lehet.

Rovatok