Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely elnézést kért, amiért Greta Thunberget beteg kisgyereknek nevezte

2019. november 6., szerda 17:40 | aznap frissítve

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) kezdeményezésére kedden hivatalában fogadta a szervezet vezető képviselőit, írja az MTI. Az AOSZ vezetői ismertették az autizmusban érintett családok mindennapi élete során felmerülő nehézségeket, az Asperger-szindróma sajátosságait.

Gulyás Gergely pedig jelezte, hogy egy korábbi Kormányinfón tett kijelentésével senkit sem szeretett volna megbántani, ezért elnézést kért.

Gulyás Gergely egy szeptember végi kormányinfón, amikor a globális klímasztrájk és politika kapcsolatáról beszélt, azt mondta, visszataszítónak találja a témát, de a magyarok józanságát mutatja, hogy néhány tucat aktivistán kívül mást nem érdekel. Ehhez pedig egy beteg kisgyereket használnak fel, utalt a miniszter Greta Thunbergre. Neki milyen betegsége van? – kérdezték akkor Gulyást. Asperger-szindrómája, válaszolta.

Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésben hívta fel Gulyás figyelmét, hogy jobban tenné, ha bocsánatot kérne, mert „az autizmus nem betegség, hanem olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, információkat (...), az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavarok egyik típusa, amire átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint jellemző” – írta.

A választ nem tőle, hanem Orbán Balázs államtitkártól kapta, aki szerint „a liberális és baloldali politika a világméretű Greta-jelenséget politikai termékként használja fel, és a fiatal lányt klímabábuként rángatja a hatalmas tömegek előtt”, bocsánatot pedig nem Gulyásnak, hanem azoknak kellene kérniük, akik politikai haszonszerzésre használják a lányt.

Az Autisták Országos Szövetsége most találkozót kezdeményezett Gulyással, hogy ismertessék vele az autizmusban érintett családok életének nehézségeit, az Asperger-szindróma sajátosságait, és ezen a találkozón a közlemény szerint tehát Gulyás elnézést kért.

A találkozón Kővári Edit elnök és Csonka Gábor alelnök mellett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is részt vett, írja a Miniszterelnökség közleménye.

„A Miniszterelnökséget vezető miniszter és az AOSZ vezetői egyetértettek abban, hogy kormányzati, szakmai és érdekvédelmi együttműködésre van szükség az autizmussal érintett közösség érdekében. A 2008-ban elfogadott Országos Autizmus Stratégiából az elmúlt években sok minden megvalósult, többek között mentorszülő modellprogram jött létre és intézményi tanácsadó-hálózat is alakult.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a létező szolgáltatások kapacitását meghaladó mértékben növekedett az autizmusspecifikus ellátások iránti igény. Ez indokolja, hogy a kormány és az érdekvédelmi szervezet közösen dolgozzon ki új autizmus stratégiát, amelyben naprakészen megjelenhetnek az érintett családok igényei és az ellátások fejlesztésének iránya” – írják.

Rovatok