Index Vakbarát Hírportál

Népszava: lehet, hogy lesz nulladik évfolyam az általános iskolában

2019. november 8., péntek 11:07

Mégis bekerülhet az új Nemzeti alaptantervbe (Nat) az óvoda és az iskola közötti átmenetet biztosító nulladik osztály terve – írta a Népszava a kormány korábban elvetett ötletéről. A közoktatásért felelős Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi) nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap értesülését, arra hivatkozva, hogy az új Nat kialakítása folyamatban van.

A felkészítő évfolyamokról az új alaptanterv első, tavaly nyár végén megjelent verziójában is olvasni lehetett: e szerint a nulladik osztály nem lett volna kötelező, a szülőkre bízták volna a döntést, gyermeküknek szüksége van-e arra, hogy egy teljes tanéven keresztül még erősítsék az általános iskola megkezdéséhez szükséges készségeit. Majd mintegy két hónappal a NAT-tervezet megjelenése után az Emmi levélben közölte a Civil Közoktatási Platformmal (CKP): a szakmai szervezet által „teljes mértékben elfogadhatatlannak tartott” félkészítő évfolyam terve kikerült a dokumentumból.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület szerint nem tenne jót a gyerekeknek, ha megszokott óvodai környezetükből kiszakítva készítenék fel az iskolára.

Az ötlet újabban a köznevelési törvény idei módosítása miatt merülhetett fel: eszerint az óvodák helyett csak az Oktatási Hivatal dönthet arról, hogy az adott év szeptember 1-jéig hatodik évét betöltött gyerek egy további évet maradhasson óvodában, alapesetben iskolába kell mennie. Ha a nulladik osztály terve megvalósulna, az azt jelenthetné, hogy a halasztást kapó gyerekek sem az óvodában maradnának, hanem az iskolák nulladik osztályaiban kapnának felkészítést.

Rovatok