Index Vakbarát Hírportál

Decemberben jön az újabb szavazás Várföldén, ahol túl sok nem helyben élő szavazott

2019. november 14., csütörtök 10:21

Az október 13-i önkormányzati választást megelőzően több mint 50 százalékkal növekedett a bejelentkezettek száma a Zala megyei Várföldén, ezért az eredményt megsemmisítették, majd novemberben megismételték a választást: csakhogy ekkor is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem éltek a településen. Így újabb voksolásra van szükség, amit a tervek szerint december 8-án tartanak majd, írja az MTI.

93 százalékos részvételi arány, megemelkedett szavazószám

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint október 13-án az eddig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114, kihívója, Tóth Árpád 107 szavazatot kapott. A képviselőjelöltek között az első és a hatodik legtöbb voksot begyűjtő között is csupán 17 szavazatkülönbség adódott. A települési névjegyzék szerint 239-an mehettek szavazni, közülük 223-an voksoltak, 93,31 százalékos volt akkor a részvételi arány.

Az eredmény ellen a helyi, majd a Zala megyei választási bizottsághoz benyújtott – mindkét fórumon elutasított – jogorvoslati kérelem szerint a választás eredményét befolyásolhatta, hogy Várföldén szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re növekedett a számuk. A Pécsi Ítélőtábla megalapozottnak látta a jogsértés gyanúját, ezért november 10-re írta ki a választás megismétlését.

A megismételt szavazáson a továbbra is a névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot, vagyis többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében. Visszalépés nem volt, ezért az október 13-i voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni, de az újbóli jogsértések gyanúja miatt eredményt végül nem hirdetett a helyi választási bizottság.

Rovatok