Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen okirattól függhet, kell-e félniük Borkaiéknak az audis földek miatt

2019. november 25., hétfő 11:07

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folyik nyomozás az úgynevezett Borkai-ügyben, a rendőrség pedig egyesítette az eljárásokat – ezt írta a Hvg.hu és a Blikk is. Az úgynevezett Audi-földek ügyében többen is hasonló tartalmú bejelentéseket tettek, ezért aztán ezeket összevonta a rendőrség. Feljelentést tett például Juhász István szocialista győri önkormányzati képviselő, a Transparency International Magyarország Alapítvány, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és ifj. Tényi István, aki arról híres, hogy egy-egy cikk elolvasása után feljelentést tesz.

A feljelentőkben közös, hogy egy hét évvel ezelőtt leleplezett ügyben tettek feljelentést. 2012 környékén Borkai Zsolt barátja, Rákosfalvy Zoltán, aki mellesleg jogászként az önkormányzatnak dolgozott, olcsón szántóföldeket vásárolt fel Győr környékén. Aztán ezeket a szántókat átminősíttette, majd átminősítve átadta egy offshore cégnek. Végül a területeket jóval drágábban tovább adták egy olyan cégnek, amely az Audi logisztikai csarnokát húzta fel éppen ott, ahol a szántók korábban álltak. 

Azt már 2012-ben lehetett sejteni, hogy az ügylet mögött Rákosfalvy állhat, aki – kihasználva jólértesültségét és azt, hogy Borkai barátja – milliárdokat kereshetett ezen. Az adriai szexbotrány kirobbanásakor viszont újra előkerült az Audi-földek ügye, mert azon a bizonyos hajón Rákosfalvyn és Borkain kívül ott volt Somogyi János, az ismert győri milliárdos. Somogyi volt az, aki Rákosfalvyval közösen a földeket felvásárló offshore cég mögött állt. Somogyi adta a felvásárlásokhoz a tőkét, amit aztán Rákosfalvy meg tudott sokszorozni. Mindez nem jött volna létre, ha nincs Borkai Zsolt.

Csakhogy ebben az ügyben már hét évvel ezelőtt nyomozott a rendőrség, még házkutatást is tartottak, de semmi nem történt. A Borkai-botrányt kirobbantó „ördög ügyvédje” pedig semmilyen új bizonyítékkal nem állt elő ezzel kapcsolatban. 

Borkainak és Rákosfalvynak csak akkor van oka aggódni, ha igaz az az információ, amit lapunkkal korábban egy, az audis ügyletre rálátó forrás megosztott. Eszerint létezik egy 2012 előtt létrejött okirat, amit az önkormányzat nevében Borkai Zsolt, Rákosfalvy Zoltán, valamint az Audi egyik képviselője is aláírt. Ebben az okiratban szögezte le az Audi, hogy a jövőben hol tervezi majd felépíteni a csarnokot. Borkaiék nem hajlandók elárulni, aláírtak-e ilyen papírt, de az Audi is megkerülte a válaszadást, amikor erről kérdeztük a céget. 

Márpedig ha valóban létezik ez az irat, akkor az azt jelenti, hogy Borkai Zsolt és Rákosfalvy pontosan tudta, milyen területeken terjeszkedik majd az Audi, így tehát „megállna” a bűnszövetségben elkövetett hűtlen kezelés gyanúja. Ám ha ilyen okirat nincs, vagy nem kerül a nyomozók birtokába, akkor nem lesz könnyű dolguk a hatóságoknak, ahogy hét évvel ezelőtt sem volt. 

Rovatok