Index Vakbarát Hírportál

Szakápolók hiánya miatt több ágy szünetelt a veszprémi kórház intenzív osztályán

2019. november 26., kedd 18:51 | aznap frissítve

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház a "továbbra is fennálló szakemberhiány" miatt jelentette a hatóságoknak a hétvégén, hogy intenzív osztálya ágyainak harmadát nem tudja használni, írja a Népszava.

A lap szerint a kórházban tizenkét ágy van az intenzív osztályon, és az nem csak a saját traumatológiáját, sebészetét, stroke centrumát használja ki, hanem ha kell, akkor a balatonfüredi szívkórházból is ideszállítják a betegeket. A lap állítja, nem sikerült a kórházat elérniük a kérdéseikkel.

A kórház főigazgatója, Lippai Norbert az Indexnek viszont azt írta:

A 12 ágyas intenzív osztályon 8 ágyon jelenleg is biztosított az ellátás, a kórház 4 ágy szüneteltetését jelentette be átmeneti időszakra, november 22–26. között, intenzív terápiás szakápoló hiánya miatt. A betegellátás biztonsága érdekében ez alatt az átmeneti időszak alatt a rendelkezésekre álló szabad kapacitásoknak megfelelően a tervezett műtéteink egy részét átcsoportosítottuk, és az ellátást az Országos Mentőszolgálat koordinálásával szervezzük.

Az utóbbi időben egyre több hír van arról, hogy súlyos orvoshiány kísért a kórházak falai mögöttKorábban mi is írtunk arról, hogy iszonyatos hiány van az aneszteziológus szakmában, ezért pedig olyan gyorstalpaló képzések indultak, ahol másfél év alatt nevelnek ki aneszteziológiai szakápolókat, akik önállóan is végezhetnének altatást. Áprilisban a szolnoki kórház fertőző osztálya zárt be szakorvoshiány miatt, februárban pedig kardiológus altatott a miskolci kórházban. Márciusban a Péterfy Kórházban maradtak el az érsebészeti műtétek.

Népszava korábban azt is írta, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb adatai szerint pedig miközben mintegy 250 ezer embernek van egészségügyi szakdolgozói végzettsége, mindössze 107 ezren aktívak a pályán. A fiatalok nagyobb része nem vesz részt a betegek ellátásában, háromötödük nincs a pályán, a végzettek fele se áll munkába. A helyzetet súlyosbítja, hogy továbbra is sokan mennek külföldre dolgozni. Az elmúlt nyolc évben összesen 4780 szakdolgozó kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt, a legnagyobb arányban 30 és 49 év közöttiek. És szintén ebben a korcsoportban voltak a legnagyobb arányban azok, akik nem újították meg működési engedélyüket. Ők nagy valószínűséggel már nincsenek a pályán, vagy olyan külföldi munkát vállaltak, amihez nem volt szükségük az egészségügyi végzettségüket igazoló dokumentumokra. Az ÁEEK felmérése szerint jelenleg az ápolók 10 százaléka, a szülésznők 25 százaléka, a mentőtisztek 13 százaléka hiányzik az ellátórendszerből.

Rovatok