Index Vakbarát Hírportál

Idén eddig 810 gázolás történt zebrán Magyarországon

2019. november 27., szerda 12:44

A rendőrség a statisztika alapján három fő tényezőt nevez meg a halálos balesetek okaként: gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése. Azt írták, hiábavalónak tűnik minden balesetmegelőzési erőfeszítésük, mert nem telik el úgy nap, hogy valaki ne halna meg az utakon, és október különösen gyalázatos volt ebből a szempontból, 71-en haltak meg.

2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken - ezeket az adatokat kedden közölte az Országos Rendőr-Főkapitányság Székely Sándor független országgyűlési képviselő kérdésére - írta meg a Munkások ÚjságaEzen balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű.

Naponta három baleset történik zebrákon, és havonta ezekből több halálesettel végződik. 

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén tavasszal már lebonyolította a Zebra terv elnevezésű kampányát, több ilyen intézkedésről az Index is beszámolt. Az akció célja volt, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívta fel a figyelmet.

A Blikk is foglalkozott a témával részletesen, ők azt írják, Budapest és Pest megye volt a legveszélyesebb balesetek szempontjából. 

Egy meteogyógyászt megkérdeztek, mi lehetett oka az októberi magas balesetszámnak, azt mondta, a szokatlan meleg időnek lehet hozzá köze, ilyenkor ugyanis lassulnak a reflexek. Alvásproblémákat okozhat az ilyen idő, ami miatt sokan fáradtan ülnek autóba. 

Egy szakértő azt nyilatkozta, hogy "ha az általános társadalmi kulturáltsági szint nem jó, akkor a közlekedési kultrúrától sem várhatunk mást". Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint jó lenne, ha az oktatási rendszer nem arról szólna, hogy a tanulók bemagolják a teszteket, hanem hogy megértik az összefüggéseket. 

A rendőrség november 29-én, pénteken olyan akciót szervez, amiben ingyen osztanak láthatóságot segítő eszközöket országszerte, az alábbi linken találhatja a részleteket

Rovatok