Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan talán nem lesz hiány egy, a leszokást segítő gyógyszerből

2019. december 1., vasárnap 22:00 | négy éve frissítve

Az RTL Klub októberben készített egy interjút egy volt heroinfüggő férfival, aki azt állította, hogy csak feketén tudott szerezni a leszokást segítő Suboxone nevű gyógyszerből, ugyanis a gyógyszertárban azt mondták, nem lehet kapni a készítményt. A 24.hu is megírta, hogy Magyarországon vészesen lecsökkent a Suboxone mennyisége, mert a külföldről történő beszállítás egy ideje leállt, a tartalékok pedig vészesen fogynak. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet akkor nem reagált a megkeresésükre, most azonban válaszoltak az RTL Klubnak, és a(z egyelőre még be nem következett) brexittel és a betegbiztonsági előírásokkal magyarázzák a hiányt. Hozzátették, a gyógyszer jelenleg rendelkezésre áll a nagykereskedői raktárakban, de arról már nem szolgáltak információval, hogy mikortól lesz kapható. Állításuk szerint a kiszállítás hamarosan megkezdődhet, amint „lezárulnak a betegek biztonságát garantáló folyamatok”.

Dr. Szemelyácz János addiktológus szerint ez utóbbi azért furcsa, mert egy törzskönyvezett, bevizsgált készítményről van szó. Szerinte az, hogy fennakadások vannak az ellátásban, 200 beteget érint, de őket nagyon súlyosan. 

Az RTL Klubnak sikerült elérnie a készítmény magyarországi forgalmazóját, a Hungaropharmát. Ők azt mondják, a gyártó csak késve tudja legyártani a szükséges mennyiséget, és karácsony előtt számítanak a szállítmányra. 

Rovatok