Index Vakbarát Hírportál

Szabó Tímea: Vannak, akik nem Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit akarják hallgatni

2019. december 9., hétfő 10:38

Orbán Viktor egy totális diktatúrát álmodott meg magának, aminek szerves része a kultúra, szabad gondolkodás kivégzése 

– mondta a Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea a hétfő reggel benyújtott kulturális törvénymódosítás-csomagról napirend előtt a parlamentben. Hozzátette, nyilvánvaló, hogy az ügynek semmi köze a Katona József Színház és Gothár Péter ügyéhez, hiszen azóta kiderült, hogy „az önök kedvenc színházában, Dörner György színházában 2016 óta próbálnak meg eltussolni egy ügyet”.

Szabó Tímea szerint jó lenne választ kapni arra, hogy akkor ki fog színházba járni, hiszen például a Nemzeti Színházat is sikerült már szétverniük, mert tavaly 15 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet, a nézőtér üresen kongott. Hozzátette, bár talán Orbán Viktort és a fideszeseket nem érdekli a kultúra, nem járnak színházba, azért vannak még olyanok, akik

nem Mészáros Lőrinc még kiadatlan verseit vagy Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit akarják hallgatni.

Rétvári Bence KNDP-s államtitkár erre úgy reagált, hogy Szabó Tímea 2017-ben még leragasztott szájjal tiltakozott, amikor a szexuális zaklatásokkal szemben kellett demonstrálni, amikor viszont most a Gothár-ügyben nyilatkoznia kellett volna, akkor „sietnie kell” felszólalással „elrobogott” az újságírók elől. Rétvári szerint Szabóék egyszerűen nem szólalnak fel a Gothár ügyében. A Mihályi Győző ellen indult vizsgálatról Rétvári nem szólt. 

A múlt héten kiszivárgott egy törvénycsomag-tervezet, amit Kocsis Máté szerint a kormánypárti erők meg is fognak szavazni. A javaslat szerint:

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a törvényjavaslatot „gyalázatosnak nevezte”, majd hozzátette, a kormánypárt államtitkárai minden értéket megtagadtak, amit a pártjuk képvisel: „önök nem konzervatívak, nem keresztények, hanem bolsevikek”  – mondta.

Most egy olyan területre tévedtek, aminek a politikához semmi köze kéne, hogy legyen.

Hétfő este hatkor tüntetés is lesz az ügyben, Keresztes László Lóránt felszólalásában kérte is, legyenek ott minél többen. 

Rétvári Bence válaszában azt mondta, Keresztes ne állítson olyat a törvényjavaslatról, ami abban nincs benne. Az államtitkár szerint az önkormányzatokra vonatkozó és a Nemzeti Kulturális Alapra vonatkozó szabály nem változik. Ha az önkormányzat létrehoz egy színházat, akkor a kötelezettségeket is vigye. A források sem csökkennek Rétvári szerint, hiszen a törvénymódosítás azért született meg, hogy a színházak támogatása növekedhessen. A kulturális törvénycsomagról szerdán döntenek

Rovatok