Index Vakbarát Hírportál

Nem rúgta ki Karácsony a Főkert vezetőjét, csak megpályáztatják az állását

2019. december 16., hétfő 11:03

Nem rúgta ki a Fővárosi Kertészet Zrt (Főkert) vezetőjét Karácsony Gergely. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a sajtóban megjelent értelmezés téves, Szabó Józsefet nem menesztették, hiszen az álláshelyére kiírt pályázaton ő is indulhat, legalábbis a jelenlegi álláspont szerint. Csupán a főpolgármester korábbi ígéretének teljesítéséről van szó, amely szerint a fővárosi cégek vezetői posztjaira nyilvános tenderen kell versenyeztetni a jelentkezőket.

Csak Nagy és Mitnyan lett kirúgva

A főváros cégei éléről csak két embert menesztettek: az Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF) Nagy László Albertnek hivatalosan a december eleji hóesés rossz kezelése miatt kellett távoznia, de vélhetően elsősorban azért, mert szembemenve a Karácsony által meghirdetett szerződéskötési moratóriummal, közvetlenül az új közgyűlés alakuló ülése előtt aláírt egy két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést egy, a Mészáros-csoporthoz tartozó céggel „a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására“.

A másik menesztett Mitnyan György volt a Főtávtól. A cég élén még Tarlós István idején landolt egykori XII. kerületi fideszes polgármestert – aki egykor csak szép lábú nőknek engedélyezte volna a térdszoknyát – azért rúgták ki, mert közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló, kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester.

Szabót nem menesztették, de...

Nagy és Mitnyan tehát nem indulhatnak a pályázatokon, ellentétben Szabó Józseffel, aki, ha pályázik és nyer, továbbra is vezetheti a Főkertet – közölte a Főpolgármesteri Sajtóiroda sajtóreferense. Kovács Anna azonban hozzátette: a fővárosi cégeknél átvilágítások folynak, így a Főkertnél is, és a felügyelőbizottság talált olyan vitatható gyakorlatot, amely miatt a főváros „nem maradéktalanul elégedett” Szabó tevékenységével. a Múlt héten az Mfor írta meg, hogy „a Főkert Zrt-nél végzett átvilágítás során kiderült, hogy a cég bonyolult és nehezen követhető rendszerben szervezi ki közszolgáltatási feladatait egyik leányvállalatának, amely azután alvállalkozóknak adja ki a munkát, amelyek szintén alvállalkozókat fogadnak, amelyek részben a Főkert dolgozóit foglalkoztatják hétvégenként. A bonyolult láncolaton mindenki keres valamicskét, csak a fővárosi önkormányzat nem nyer az ügyön.”

Rovatok