Index Vakbarát Hírportál

Hadházy: Simonka György jogszabályt is módosíttatott a saját csalássorozata miatt

2019. december 19., csütörtök 10:24 | aznap frissítve

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Simonka György volt fideszes képviselő több olyan jogszabályváltoztatást ért el, ami  csökkenthette a csalássorozat büntetőjogi következményeit, írja Hadházy Ákos független képviselő a Facebookon, amit a 24.hu vett észre.

Hadházy azt írja, rátalált a  Simonka-ügy egyik legérdekesebb pontjára a vádiratban. Ez azt tartalmazza, hogy Simonka nemcsak bizonyítékokat rejtett el, adatokat semmisített meg, tanúkat készített fel, de 

a fideszes országgyűlési képviselő sikeresen próbált elérni olyan törvénymódosítást, ami csökkenthette a csalássorozat büntetőjogi következményeit.

A Hadházy által közzétett vádiratrészlet szerint Simonka az adóhivatali eljárások hátrányos következményeinek elkerülésére "jogszabály-módosítások kieszközlésére tett - több esetben is eredményesen - erőfeszítéseket".  

Hadháy szerint sok ilyen módosításról lehet tudni, de eddig egyikről sem mondta ki az ügyészség ezt hivatalosan. A vádiratban azonban erről csak az összefoglalóban van említés, NAV-os jogszabályok átíratása nem szerepel a vádpontok között, csak NAV-nyomozók megvesztegetése.  

A törvényhozás megvesztegetésének ügye még jó ideig homályban maradhat. Melyik törvény módosítását rendelte meg Simonka és kitől?! Mindenesetre országgyűlési képviselőként feltettem pár kérdést Poltnak az ügyről - írja Hadházy.

További fejlemény Hadházy szerint, hogy a vesztegetésen kívül a Simonka-ügytől elkülönítettek másik két vesztegetési ügyet. A független képviselő szerint így még inkább érthetetlen, hogy miért nem tartóztatták le a kormánypárti politikust. Ezért feljelentést tesz az ügyben.

Az ügyészség EU-s pályázati pénzek lenyúlásáért bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen. A vádirat szerint a csoport  összesen 1,4 milliárd forint kárt okozott.  

Később  kiderült , nemcsak Simonka György fideszes képviselőt, hanem feleségét és unokahúgát is a vádlottként hallgatják ki, írta a  24.hu.  Nekik költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon. A lap később azt is  megírta , összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka György azért, hogy a támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult NAV-vizsgálatokat leállíttassa.

Rovatok