Index Vakbarát Hírportál

17 tipp a katasztrófavédelemtől ahhoz, hogy ne karácsonyozzunk tűzoltókkal

2019. december 23., hétfő 19:16

Idén decemberben átlagosan kétnaponta meghal valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenved egy ember, és minden nap közel 30 lakásban keletkezik tűz, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Figyelmeztettek: nem kell nagy tűz a tragédiához, egy halálos füstmérgezéshez elég egy tűzhelyen felejtett lábas, amiben elfüstölt az étel.

A katasztrófavédelem egy kisokost is közzé tett arról, hogy ne karácsonyozzunk a tűzoltókkal:

  1. A legtöbb tüzet gyertyákkal és mécsesekkel okozzuk. Idén már 20 adventi koszorú okozott kisebb-nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángolni fog a melegben jól kiszáradt koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét, javasolják a szakemberek.
  2. Az adventi koszorút se tegyük éghető anyagok mellé, mert a gyertyáról a láng át fog terjedni.
  3. Ha kimegyünk a szobából, fújjuk el a gyertyát, hiszen teljesen feleslegesen ég, ha úgysem látjuk.
  4. Ne használjunk silány, piacon, aluljáróban vásárolt fényfüzért.
  5. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.
  6. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
  7. Ne tegyünk a karácsonyfára gyertyát és csillagszórót, mert a fűtött lakásban kiszáradt gyantás fenyő nagyon könnyen meggyullad ezektől.
  8. A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a fűtéstől, izzóktól. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát a kandalló, vagy más fűtőeszköz közelébe teszik. Némelyik lámpa izzója is annyira fel tud forrósodni, hogy meggyullad tőle a fa, ezektől is tegyük távolabb.
  9. A tüzelőt is tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.
  10. Ne tegyünk „rossz” fát a tűzre, fogalmaz az OKF, kifejtve: ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány az egyik befűtésnél meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna, írták.
  11. Az elektromos kütyüket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert ezek felelősek az elektromos tüzekért.
  12. Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz. Egy 2 kilogrammos porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó az egyik leghasznosabb tárgy a fa alatt.
  13. Idősek, vagy gyerekek számára nehéz lehet egy 2 kilogrammos tűzoltó készülék használata. Kapható ugyanakkor olyan tűzoltó spray, amit ők is könnyen elbírnak, javasolja praktikusan a katasztrófavédelem.
  14. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről és így megelőzzük az ebből könnyen keletkező tűzesetet, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.
  15. Ha a rántott halszelet készítése közben tűzhelyen felejtettük az olajat, vagy a zsírt és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
  16. Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.
  17. A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni, így akár életmentő kiegészítő is lehet otthonra egy füstérzékelő, írjál-

Az OKF a praktikus tanácsok mellett mindenesetre közölte: azért, hogy mindenki biztonságosan karácsonyozhasson, az ünnepek alatt is naponta 2000 tűzoltó van készenlétben csaknem 500 járművel, akik 120 másodperc alatt elindulnak segíteni oda, ahol baj van.

Rovatok