Index Vakbarát Hírportál

Duplájára emelik az érsebészeti osztályok támogatását

2020. január 2., csütörtök 14:15 | aznap frissítve

Az eddigi súlyos alulfinanszírozottság beismeréseként januártól duplájára emelik az érsebészetet adó osztályok havi állami támogatását:

Az egészségbiztosító (NEAK) korábbi közleménye szerint a megemelt összeget az érsebészeti osztályok „személyi és tárgyi feltételeinek” javítására kell fordítani. Ez nagyrészt az ügyeleti díjak kifizetését jelenti, legalábbis ez olvasható ki abból, hogy „a finanszírozás emelése a szakmában dolgozók leterheltségét, folyamatos rendelkezésére állását és a nem tervezhető ellátásokban való helytállását kompenzálja”. A hatóságok ellenőrizni fogják, hogy ezt a pénzt valóban erre a célra költik-e el a kórházak. 

Ez csak egy elem a súlyos kórházi adósságok rendezéséből. Mint megírtuk, az év végén folyamatosan elszálló kórházi adósságokat jelentős részben az okozza, hogy az állami támogatás régóta nem fedezi az orvosi ellátás valódi költségeit: a dráguló eszközök, gyógyszerek vagy a leterhelt ügyeleteken dolgozók túlóradíjainak árát. Nemrég arról írtunk, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház hét ügyeletvezetésre alkalmas sebész szakorvosa közül hatan nyújtották be felmondásukat az alacsony ügyeleti díjak miatt. Az osztályon a rezidensekkel és a szakorvos-jelöltekkel együtt 23 sebész dolgozik, de a vezető orvosok kilátásba helyezett távozása gondot okozhat az ügyeletek ellátásában. Az orvosok tárgyalásban állnak a vezetéssel. 

Egy december 25-én megjelent kormányhatározat alapján megírtuk: a kormány 2020-ban több eszközzel akar fellépni a folyamatosan újratermelődő kórházi adósságok ellen.  A kormányhatározat szerint a szakemberhiány miatt megyei és országos centrumokban akarják koncentrálni az érsebészeti és a traumatológiai ellátást, illetve a laborszolgáltatásokat. 

Az érsebészeti ellátás központja az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Ezekhez hét regionális centrum kapcsolódik, míg a harmadik, úgynevezett progresszivitási szint általában a megyei kórházakban alakul ki.  Miután érsebészből hiány van, pályázatot is meghirdettek orvosok átképzésére. A Bakay Lajos átképzési ösztöndíjra jelentkező orvosok havi 300 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. 

2018-ban komoly botrány tört ki a magyar egészségügy csúcsintézményében, miután a Honvédkórház sürgősségi osztályán is komoly problémák jelentkeztek az alaulfinanszírozottság, a szakemberhiány, a túlterheltség és az elavult műszerek miatt. A sürgősségi centrumot vezető Zacher Gábor felmondott, több ott dolgozó orvos távozott, majd a Honvédkórház orvosigazgatója is lemondott. 

A mostani lépéshez hasonlóan 2019 szeptemberében már megemelték a traumatológiai ellátást végző intézmények fix díját. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye január elsejei közleménye szerint „2020. januártól megtörténik a traumatológia szakma finanszírozásának a valós költségekhez való igazítása is”.  

Rovatok