Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: A Kukaholding vezetője felrúgta a főváros és Orbán megállapodását

2020. január 7., kedd 20:11 | aznap frissítve

Nem fizet a Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. (NHKV Zrt.) a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek, állítja Karácsony Gergely egy birtokába jutott levél alapján. 

Az említett levélben Vásárhelyi Tibor, a Kukaholding néven elhíresült állami cég megbízott igazgatója egy korábbi megbeszélésükre hivatkozva azt írja az FKF megbízott vezetőjének, hogy

az NHKV Zrt. nem tudja és nem kívánja a társaságaink között 2016-ban létrejött megállapodást 2019-re alkalmazni, kiterjeszteni.

Hozzáteszi, az NHKV Zrt. kizárólag a hatályos jogszabályok szerint tud elszámolni az FKF felé. 

Míg korábban az önkormányzati cégek (Budapesten az FKF Zrt.) szedték be a szemétszállítás díját, 2016-ban létrehoztak egy állami céget (NHKV Zrt.), amely központilag beszedi a díjat a lakosságtól, majd szétosztja a működés finanszírozásához szükséges pénzt az egyes önkormányzati cégeknek, melyek a szemét begyűjtését és szállítását végzik. 

Többször is írtunk róla, hogy a Kukaholding a kezdetektől fogva botrányosan működik, néhány hónapja szakmai forrásokra hivatkozva már arról írtunk, a kormány hamarosan beszánthatja a céget a sorozatos kudarcok miatt. 

Karácsony Gergely állítólag már a november 6-i kormányülésen jelezte Orbánnak, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása az NHKV Zrt. miatt, és ezért kiléptetné a fővárosi céget a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből.

A Kukaholdingnak az elmúlt években is folyamatosan nagy tartozásai voltak, 2017-ben volt olyan időszak, hogy 10 milliárd forinttal tartozott az FKF-nek, és a fővárosi cég 2018-as pénzügyi beszámolójából is az látszik, hogy az év végén a kiszámlázott, de pénzügyileg nem rendezett szolgáltatói díjak megközelítették a 12 milliárd forintot.

Az FKF kilépése nagy valószínűséggel a végső lökést adná meg a Kukaholdingnak, ugyanis a budapesti hulladékos cég a legnyereségesebb a rendszerben. Az NHKV felállításának is pont az volt az egyik célja, hogy a fővárosban képződő nyereséget máshol oszlassák el. 

Karácsony „tűrhetetlennek” nevezi, hogy az NHKV vezetője

önhatalmúlag (?) kijelenti, hogy az Orbán Viktor által többször megerősített főváros–kormány megállapodás szerinte nem érvényes, ezért nem fizeti a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nek (FKF), vagyis Budapestnek, még pontosabban: a budapestieknek járó összeget.

Szerinte ez azt jelenti, hogy az állami cég elvonja a budapestiek befizetéseinek jelentős részét, és érdemben veszélyezteti az FKF működését.

A budapestiek kérik vissza a pénzüket. Meg fogunk ezért küzdeni. Első lépésként holnap a kormánytól kérek választ arra, hogy a miniszterelnök adott szavát, vagy a Kukaholding vezérigazgatójának levelét tekintsük-e kiindulópontnak

– fogalmaz Karácsony.

Rovatok