Index Vakbarát Hírportál

Óbudai robbanás: a gyereket kikapták a kádból, és menekültek a házból

2020. január 13., hétfő 15:38 | négy éve frissítve

Hetek óta fotózott, gyűjtötte a bizonyítékokat a szomszédjában uralkodó áldatlan állapotokról az a fiatal nő, akinek az otthona gyakorlatilag teljesen megsemmisült a vasárnapi robbanásban Óbudán. Az asszony a másfél éves kislányát fürdette, miközben párja az udvaron akart rágyújtani és telefonálni, amikor észrevette, hogy ég a házuk oldala.

A nő édesanyja az Indexnek azt mondta, hogy a férfi

berohant, kikapták a gyereket a kádból, kirohantak, és be is robbant a ház. A lányomon talán még cipő sem volt, egy szál pólóban menekült ki. Mindenük megsemmisült. Engem azzal hívott, hogy »anya, gyere, nagyon nagy baj van!«

Lánya a héten akarta bevinni az Óbudai Önkormányzathoz a fotókat, és kérni, csináljanak végre valamit, mert a szomszédos telken évek óta lopják az áramot, és életveszélyes körülmények között élnek.

A telken, ahol a tűz keletkezett, egy nagyobb, faszerkezetes ház és egy hozzátartózó kisebb – szoba-konyhás – épület állt. Az Indexnek nyilatkozó nő azt mondta, hogy „ezekben a barakkokban” több kisgyerekes család is élt, de a 3-4 év körüli gyerekekről lánya szerint a védőnő sem tudott. A telek „tele volt szeméttel, sittel meg azzal, amit összeguberáltak”. Ha a szomszédok szóltak is nekik, hogy ebből baj lehet, „azzal fenyegetőztek, hogy elvágják a torkukat.”

Az utolsó lökést valószínűleg az adta meg, hogy a lefolyócsőből tákolt kéményt purhabbal rögzítették. Ez kaphatott lángra, és ahogy a tűz terjedni kezdett, a házban lévő gázpalackok felrobbantak

– állította a nő.

Azt, hogy valójában mi okozhatta a tüzet, a tűzvizsgálati eljárás derítheti majd ki. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Indexnek hétfőn azt mondta, hogy a robbanásban összesen öt épület sérült meg, ezek közül három lakhatatlanná vált. A tűzoltók több gázpalackot is kihoztak az épületekből, de a robbanás következtében volt olyan, amelyik kirepült a lakóházakból. A hő hatására a felsővezetékek megnyúltak és leszakadtak, ez sebesítette meg azt a férfit, aki a háza tetejéről próbálta meg oltani a tüzet. Az ő otthona rongálódott meg a legkevésbé, porig égett viszont az utca túloldalán álló egyszintes faház, amiben egy 70 év körüli asszony élt. 

Őt és még kilenc másik embert az önkormányzat szükséglakásokban helyezett el. Az Indexnek az Óbudai Önkormányzat sajtómunkatársa azt mondta, hogy

a közterület-felügyelőktől úgy tudják, hogy a környéken élők többször hívtak rendőrt, és kértek segítséget a problémásabb lakók miatt.

Erről és arról is kérdeztük a BRFK-t, hogy indult-e korábban eljárás az áramlopás miatt. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője az Indexnek azt válaszolta, hogy „a tűzesettel érintett épületek vonatkozásában áramlopásról bejelentés, feljelentés nem érkezett, ilyen ügyben eljárás jelenleg nincs folyamatban.”

Később a Police.hu-ra kikerült egy közlemény, amiben azt írták, hogy 

„a tűzvizsgáló elsődleges véleménye alapján felmerült a szabálytalan kályhabekötés, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság közveszélyokozás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.”

Megkerestük az ELMŰ sajtóosztályát is, ahol arról érdeklődtünk, tudtak-e arról, hogy a Dinamó utcai telken huzamosabb ideje szabálytalanul használták az áramot, és ha igen, milyen lépéseket tettek? Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

A helyszínre vasárnap este összesen 17 járművel 63 tűzoltó érkezett, akik 20 óra 44 perckor eloltották a tüzet. A tűzvizsgálat miatt az utcát viszont még másnap délelőtt is rendőrök zárták el a forgalom elől. 

Frissítés: Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője annyit közölt, hogy a konkrét esetet a katasztrófavédelmi hatóság vizsgálja. „Bármilyen szerződött ügyfelünkről adatokat a GDPR miatt nem áll módunkban kiadni, ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy az illetékes hatóságok a kérdés minden aspektusát megvizsgálják, melyhez minden segítséget megadunk”, mondta. 

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok